Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Znam gde ocu sveću da upalim

Na planini Jelici pronađena grobnica dvojice ubijenih pripadnika JVuO. Jaroslav Milutinović i Radoslav Radonjić Lukinac ubijeni 6.11.1945.

Na grobu ubijenih
Na grobu ubijenih

Posle toliko godina došlo je na red da se otkriju posmrtni ostaci moga pokojnog oca i njegovog saborca. Moja porodica je mnogo toga pretrpela i sada bar znam gde su očeve kosti, znaću gde da mu sveću palim…

Ovako je Milisav Milutinović (76) suznih očiju u sredu pričao o rezultatima istrage Komisije za pronalaženje tajnih grobnica na teritoriji Čačka, koja je u Pridvorici, na planini Jelici, otkrila grobnicu u kojoj su posmrtni ostaci Jaroslava Milutinovića i Radoslava Radonjića Lukinca, pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji su, prema svedočenju meštana, zverski ubijen uoči prvih posleratnih izbora koje su organizovale nove komunističke vlasti. Prema rečima Milisava, njegov otac i Radonjić ubijeni su 6. novembra 1945. godine na Jelici i zatrpani u iskopanu rupu, bez ikakvog obeležja.

– Moj otac je bio u Kraljevoj gardi i normalno je da je pristupio Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, kao takav je u jesen 1944. uhapšen i oteran u zatvor. Dobio je uslov da strelja svoje saborce na Borčevom igralištu kako bi bio oslobođen. Međutim, uoči toga dana je pobegao iz čačanskog zatvora. Javio se samo mojoj majci, a sakrio se u Rogaču kod snahe. Za njim je odmah krenula potraga. Uhapsili su majku i mene, tada sam imao pet i po godina i držali nas u zatvoru 14 dana – kazao nam je Milisav.

Potera je krenula 6. novembra 1945.

– Opkolili su mesto u kojem su se krili, a moj otac i Radonjić su se predali, dok Dragoslav Vučićević zvani Crnjak to nije hteo da učini, već je aktivirao bombu i ubio se. Ovu dvojicu su vezali i tukli, odveli ih u štab gde su ih prebijali do mraka, a potom su ih upregli u zaprežna kola koja su vukli sve do Pridvoričke jaruge, gde su ih na najsuroviji način poklali – rekao je Milutinović.

NAREDBA

– U novembru 1945. bili su prvi izbori na kojima su komunisti morali da pobede i to je tada bila naredba. Organi unutrašnjih poslova su dobili naređenje da krenu u čišćenje terena gde je po proceni bilo oko 1.200 otporaša. Akcija je predviđala da ne bude preživelih, da nema privođenja i da se egzekucije rade na licu mesta – tvrdi Davidović.

Autor: V. Ilić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Na Jelici ekshumacija tela dvojice ubijenih Ravnogoraca

Otkrivena grobnica četnika na Jelici

Obren Đekić: Zlatiborska trojka u jamu bacala mlade

Predali se partizanima, pa završili na dnu jame! | Jadovno …

Pokošenoj mladosti podižu spomenik | Jadovno 1941.

Zločini u Foči i okolini 1945. | Jadovno 1941.

Streljanja nedužnih | Jadovno 1941.

Istorija o kojoj se ćutalo: Drugo lice „narodnih heroja …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: