fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zločini u Vozući i na Ozrenu imaju karakter lokalnog genocida

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da zločini počinjeni nad srpskim vojnicima i civilima u Vozući i na Ozrenu 1995. godine ima sve karakteristike lokalnog genocida.

Nedeljko Mitrović
Nedeljko Mitrović

Mitrović je rekao da su na području Ozrena i Vozuće posljedice i danas vidljive – zabilježen je veoma mali broj srpskih povratnika, kuće su uništene, a putevi devastirani.

On je rekao da je u toku ratnih dešavanja nestalo 412 Srba na ovom području, pronađeno ih je 383, dok se 129 Srba još vode kao nestali.

„Nestali Srbi su razmješteni na 11 različitih lokacija i grobnica i za njima tragamo više od 20 godina“, napomenuo je Mitrović na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom obilježavanja 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih.

On je podsjetio da je 1997. godine postojao načelan dogovor između komisija za traženje nestalih da Republika Srpska dostavi informacije za Srebrenicu, a Federacija BiH za Ozren, ali je Republika Srpska izigrana.

Govoreći o ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana nestalih, Mitrović je rekao da će predstavnici Republičke organizacije u ponedjeljak, 29. avgusta, prvi put položiti vijence na lokalitetu nekadašnjeg logora u Gostoviću gdje se nalazio zloglasni kamp brigade „El mudžahedin“, blizu kojeg su zakopana 64 masakrirana srpska zarobljenika.

On je rekao da je polaganje vijenaca predviđeno u 11.00 časova.

Mitrović je rekao da je u utorak, 30. avgusta, planirano tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana nestalih na planini Ozren na kojoj je izvršen lokalni genocid nad Srbima i izvršeno izmještanje srpskih grobnica.

On je najavio da će 30. avgusta na Ozrenu, nakon parastosa i polaganja vijenaca, biti održana radno-izvještajna Skupština Republičke organizacije na temu traženja nestalih iz Republike Srpske, kao i o zapošljavanju i stambenom zbrinjavanju.

Mitrović je izrazio nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH na pronalasku, ekshumacijama i identifikacijama nestalih Srba, napominjući da je od početka rada te institucije za osam godina identifikovano preko 300 Srba sa spiska od 1.670 nestalih iz Republike Srpske.

On je istakao da porodice poginulih iz Republike Srpske žele da se ubrza proces ekshumacija i identifikacija nestalih Srba na području Ozrena putem Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske.

Zamjenik direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Nevenko Vranješ rekao je novinarima da proces traženja nestalih Srba u potpunom zastoju, posebno na području Ozrena.

„Taj zastoj je nastao onda kada je proces traženja nestalih prešao na Institut za nestala lica BiH, koji je počeo sa radom početkom 2008. godine“, istakao je Vranješ.

On je napomenuo da je od tada veoma mali broj Srba pronađen i identifikovan.

Vranješ je rekao da je upitna i upravljačka struktura Instituta za nestala lica BiH, kojem je mandat istekao još 2012. godine.

On je rekao da Tužilaštvo BiH ne reaguje na dostavljene informacije o nestalim licima srpske nacionalnosti, te da nije izvršilo probno kopanje i ekshumacije, a ne bavi se ni procesuiranjem ratnog zločina.

Vranješ je istakao da se pred Sudom BiH vodi jedino postupak protiv Sakiba Mahmuljina za zločina nad Srbima u Vozući i na Ozrenu, ističući da je prema saznanjima Republičkog centra na području Ozrena i Vozuće poginulo više od 1.100 Srba u ofanzivi pripadnika tzv. Armije BiH, uključujući odred „El mudžahedin“.

On je rekao da se pred Sudom BiH vodi postupak protiv Nasera Orića za kojeg je optužnica ograničena na jedan slučaj, dok Republički centar ima obilje dokaza i materijala koji ukazuju da se radi o mnogo širem zločinu najmanje 32 lokacije sa blizu 3.000 srpskih žrtava.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Mitrović: Pogrešan identitet 12 sahranjenih tijela

Mitrović: Diskriminacija srpskih žrtava rata | Jadovno 1941.

Mitrović: Postupiti kao vlasti Kantona Sarajevo | Jadovno …

Mitrović: Projektovan proces ekshumacije i identifikacije …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: