fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZLOČINCI IZBJEGAVAJU RUKU PRAVDE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/svece-crkva.jpg

VIŠEGRAD, 2. AVGUSTA /SRNA/ – Parastosom i prisluživanjem svijeća na grobovima kod spomenika u selu Jelašci kod Višegrada danas su obilježene 22 godine od kada su pripadnici takozvane Armije BiH na zvjerski i mučki način upali u ovo mjesto 1. avgusta 1992. godine i ubili deset nenaoružanih civila.

Najmlađe žrtve zločinačkog pira bile su osmogodišnja Dragana i desetogodišnji Vidoje Jeličić, a najstarija je bila Sava Jeličić, koja je imala 70 godina.

Upad muslimanskih vojnika preživjela su slučajno samo njegova dva stanovnika.

Tadašnji istražni sudija Miroslav Kojić, koji je sutradan bio na mjestu događaja, kaže da za ovaj nezapamćen zločin nad srpskim civilima postoji validna foto i video dokumentacija, kao i izjave svjedoka, ali da niko od zločinaca još nije odgovarao.

„Nadležni organi i Tužilaštvu BiH veoma su revnosni kad su u pitanju muslimanske žrtve, ali kad su Srbi stradali onda istrage stoje i tužbe se uglavnom ne podnose“, rekao je Kojić.

Vodoju Šušnjaru su tog pretprazničkog dana zločinci ubili roditelje i on je ogorčen da niko za ovo nedjelo nije odgovarao.

Milanu Saviću su u zločinačkom iživljavanju stradali otac, majka i stric i kaže da se 22 godine pita da li je moguće da se optužnica protiv zločinaca nije mogla podići.

„Čeka li se da pomru svjedoci, šta li?“, pita Savić.

Jovo Savić navodi da je svijet 2. avgusta na Ilindan 1992. godine obišla slika iz podruma kuće žene koja je pod neprijateljskim rafalom izgubila život držeći mlin u rukama i njegovog oca koji je ostao da zgrčen sjedi na krevetu.

On podsjeća da je on tada došao iz Obrenovca da pomogne bratu u kosidbi.

Pod zločinačkim rafalima u Jelašcima su tada poginuli Trivun, Sava, Mirjana, Vidoje i Dragana Jeličić, zatim Radomir, Mile i Petka Savić, kao i Dragan i Slavka Šušnjar.

Vijence na nedavno podignuti spomenik stanovnicima Jelašaca položili su danas predstavnici Opštinske boračke organizacije i Udruženja logoraša Višegrad.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

PARASTOS ZA SEDAM UBIJENIH SRPSKIH CIVILA IZ RANČE

Bratunac – Godišnjica zločina u selu Magašići

Zalazje- srpske žrtve niko ne primjećuje

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: