fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЗЛОЧИН У ВОЗУЋИ ИМА ЕЛЕМЕНТЕ ГЕНОЦИДА

 

Ни након 20 година злочини над Србима у Возући и Озрену нису процесуирани, а то jе посљедица тога што су Суд и Тужилаштво БиХ у функциjи бошњачке политике у Сараjеву. Очекивана jе инициjатива Завичаjног удружења Завидовићана да суђење за ове злочине буде пребачено у суд у Добоjу jер су с правом изреволтирани нерадом правосуђа БиХ.

Миленко Савановић

Миленко Савановић

Разговарао: Миломир САВИЋ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изjавио да jе у протеклом рату у Возући почињен незапамћен злочин над српским народом, коjи има елементе геноцида.

„На Возућу су били дошли некакви муслимански ратници за коjе тада нико ниjе знао ко су, шта су, ни каквом су идеологиjом `затровани`. Они су починили стравичне злочине убиjаjући невине српске цивиле на њиховим кућним огњиштима“, истиче Савановић у интервjуу Срни, поводом обиљежавања 20 година од егзодуса српског народа са простора Возуће.

Савановић каже да jе неразумљиво да се у свиjести човjека може десити да почини такав злочин када ум и разум нестану jер клати, убиjати и протjеривати цивиле са њихових вjековних огњишта, палити им куће – представља геноцид.

Он jе изразио жаљење због тога што ни након 20 година злочини над Србима у Возући и Озрену нису процесуирани, истичући да jе то посљедица тога што су Суд и Тужилаштво БиХ у функциjи бошњачке политике у Сараjеву.

„Несхватљиво jе да људи у правосуђу БиХ коjи треба да буду професионалци и независни у свом раду, буду под утицаjем бошњачке политике, због чега имамо ситуациjу да за ратне злочине искључиво буду процесуирани Срби у односу на друга два народа, а што ствара даљу мржњу и неповjерење међу народима у БиХ“, истиче Савановић.

Савановић напомиње да jе због ове ситуациjе неопходан радикалан заокрет у раду правосуђа у БиХ на процесуирању ратних злочина и тражењу несталих лица, коjи ниjе могуће остварити без већег ангажмана и помоћи међународне заjеднице.

„Неко други jе извана написао `сценарио за рат и распад бивше Југославиjе, а Србе покушаваjу прогласити jединим кривцима за рат, а они то нису, jер су само бранили своjа огњишта и породице“, наглашава Савановић.

Говорећи о предстоjећем наставку структуралног диjалога о реформи правосуђа у БиХ, Савановић jе рекао да се у том диjалогу мора уважавати Република Српска и воља њених грађана, ако се мисли одржати деjтонска БиХ.

„Структурални диjалог мора да крене са мртве тачке jер би то био наjбољи пут да се људи на високим политикама у БиХ уозбиље, те да Суд и Тужилаштво БиХ буде у улози због коjе jе формирано“, истакао jе Савановић.

Он jе рекао да jе увjерен да jе помало сазрела свиjест да таj диjалог треба да крене, у супротном српски народ у Републици Српскоj ће на референдуму показати да ниjе задовољан радом тих институциjа на нивоу БиХ.

Савановић jе подсjетио да jе Народна скупштина Републике Српске дониjела одлуку о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ због чињенице да постоjи потпуни застоj у процесуирању ратних злочина почињених над Србима и тражењу несталих Срба у БиХ.

Коментаришући инициjативу Завичаjног удружења Завидовићана да суђење за ратне злочине у Возући буде пребачено на Суд у Добоjу, Савановић jе рекао да jе такав став Удружења очекиван, jер су љиди с правом изреволтирани нерадом Тужилаштва и Суда БиХ на процресуирању злочина над Србима.

Он jе рекао да ће ресорно министарство и Влада Републике Српске у свим ситуациjама дати подршку да се дође до истине и да буду процесуирани сви коjи су чинили зла за вриjеме протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Савановић напомиње да jе српски народ, послиjе Јермена, у историjи наjвише страдао процентуално према броjу становника због чега jе потребно направити научну анализу да се види зашто се то дешавало у историjи српском народу и да се тако нешто никада више не понови.

„Српски народ не смиjе заборавити своjу историjу и њоме треба учити и едуковати младе и будуће генерациjе, ради очувања овог простора коjи историjски припада Србима“, истакао jе Савановић.

Говорећи о положаjу борачких категориjа у Републици Српскоj, Савановић jе рекао да ресорно министарство и Влада Републике Српске пружаjу максималну помоћ овоj популациjи у складу са финансиjским могућностима кроз грантове, социjална давања, jедонкратне помоћи за невладине организациjе произашпле из отаџбинског рата.

„Република Српска више него што jе реално могуће даjе за борачке категориjе и она се њима никада не може одужити посебно породицама погинулих и тешким ратним воjним инвалидима“, истакао jе Савановић.

Савановић jе изразио увjерење да ће Република Српска у наредном периоду бити друштво са више рада и одрживости, закључуjући да ће министарства и њене институциjе имати више могућности да помогну онима коjима jе та помоћ неопходна“, закључио jе Савановић.

Такозвана Армиjа БиХ, потпомогнута злогласним одредом „Ел муџахид“, 10. септембра 1995. године извела jе акциjу „Ураган“ на Возућу у коjоj jе учествовало 23.000 муслиманских воjника.

У овоj акциjи погинуло jе 415 српских воjника, док их се 137 jош води као нестало, а 7.500 Срба jе протjерано и 30 села спаљено.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

СРПСКЕ ГЛАВЕ „ВРИЈЕДИЛЕ“ 1.000 ДО 3.000 МАРАКА – Jadovno …

возућа: jедно од наjвећих српских стратишта на озрену

Озрен – Возућа – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: