Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Zločin u Jasenovcu na međunarodnom nivou okarakterisati kao genocid

U Banjaluci je počela Sedma međunarodna konfencija o utvrđivanju istine o Jasenovcu. Obim stradanja Srba, Jevreja, Roma i ostalih anti-fašista biće dodatno dokumentovan u 30 radova autora iz Srpske, Srbije, Velike Britanije, Izraela, Rusije i ostalih država. Prvog dana dvodnevne konferencije izneseni su zapanjujući podaci, malo poznati i dobro upućenim u razmjere genocida počinjenog u NDH.

Međunarodna konferencija o Jasenovcu (Foto: RTRS)
Međunarodna konferencija o Jasenovcu
(Foto: RTRS)

Predstavnici Međunarodne komisije izričiti su da je obim stradanja djece u takozvanoj NDH bio višestruko veći čak i od broja o kojem govore srpski istoričari. Ove podatke, između ostalog, crpe i iz ustaške štampe.

Srboljub Živanović, predsjednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu, rekao je da su Hrvati i muslimani ubili 110.000 djece, a ne 20.000 kako piše na tablama u Donjoj Gradini.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da je posebno važno što su međunarodne konferencije o Jasenovcu, pored Banjaluke, organizovane i u Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu. Dodik je istakao da je zadatak struke i političara da na što više meridijana objasne kakav je zločin počinjen nad Srbima.

– Njihov zadatak je da se stradnje počinjeno od strane NDH, čija je to bili državna politika i cilj, proglasi genocidom nad Srbima u tom periodu – naglasio je Dodik.

O ulozi Vatikana u zločinu nad Srbima govorio je univerzitetski profesor Mihajlo Pravica, Amerikanac korijena iz Like. Istraživačke tekstove o genocidu, u kojem su mu stradali brojni preci, decenijama objavljuje u najuglednijim američkim novinama.

Pravica otvoreno pita kada će Vatikan tražiti oproštaj od Srba, Jevreja i Roma čije su porodice ubijene.

– Mi već 21 godinu kroz sedam konferencija o Jasenovcu pričamo ovu golemu priču o Jasenovcu i pokušavamo probuditi javnost kako bi se i ona uključila u razotkrivanje ovog strašnog zločina – navodi Jazbec Solomon sa Margelovog instituta u Zagrebu.

Predsjednik Republike Srpske, u kojoj je najveći broj grobnih mjesta jasenovačkih stradalnika, očekuje da brojni ugledni istoričari iz Srpske, Rusije, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, naučno dodatno objasne i uzroke najvećeg ratnog zločina počinjenog u ustaškoj tvorevini.

– Taj zločin nije trajao samo tih godina kad se dešavao, nego i decenijama prije. Mi smo uvjereni da je početak toga još iz vremena osnivanja zajedničke države – navodi Dodik.

Organizatori dvodnevne konferancije su Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu i Udruženje Jasenovac-Donja Gradina.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Dodik: Ubijanje Srba u Jasenovcu okarakterisati kao genocid (FOTO)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: