fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zločin u Jadovnu ne smije biti zaboravljen

Jadovno – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić poručio je jučer da Jadovno, kao strašno mjesto zločina nad više od 40.000 ljudi, uglavnom Srba i Jevreja, ne smije biti zaboravljeno, prenose agencije.

Đokić, koji je u delegaciji Vlade Republike Srpske prisustvovao komemorativnom skupu kod Šaranove jame na Velebitu u Hrvatskoj, rekao je da je neophodno da predstavnici vlasti u ovakvim prilikama podsjećaju na ovaj stravičan zločin, koji se desio pod vođstvom ustaškog vođe Ante Pavelića u NDH.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovno-2013-1.jpg

– Ovo mjesto je bilo mjesto organizovanog, sistematskog zločina nad nedužnim srpskim stanovništvom Hrvatske, Srbije i BiH – istakao je Đokić.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske 24. juni – Dan sjećanja na Jadovno, uvrstila u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja u proteklom ratu.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, koji je prisustvovao komemorativnom skupu u Jadovnom, rekao je da je neophodno i ubuduće obilježavati ovaj datum kako se nikad ne bi zaboravio stravični zločin u Jadovnom.

On je naglasio da je potrebno u svim udžbenicima istorije u Republici Srpskoj da se, na jedan odmjeren način, buduće generacije podsjećaju na stravične zločine koji su se desili na ovim prostorima.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovno-2013-1.jpg

Kod Šaranove jame na Velebitu u Hrvatskoj  služen je parastos jadovničkim žrtvama i održano sabranje povodom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine, kada je na najsvirepiji način ubijeno više od 40.000, uglavnom, Srba i Jevreja.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno–Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana pobijeno je najmanje 40.123 ljudi.

U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Dan sjećanja na Jadovno – 24. juni, ove godine uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Predsjednik Udruženja “Jadovno 1941” Dušan Bastašić pozvao je vlasti Hrvatske da se istraže kraške jame na Velebitu, u kojima su na najsvirepiji način ubijeni Srbi i Jevreji tokom 1941. godine za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

– Ovaj zločin počinjen u NDH-a svakodnevno se osporava u današnjoj Hrvatskoj – podsjetio je Bastašić u obraćanju kod spomenika jadovničkim žrtvima u blizini Šaranove jame na Velebitu, gdje je danas služen parastos i održano sabranje povodom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine, kada je na najsvirepiji način ubijeno više od 40.000, uglavnom, Srba i Jevreja.

On je poručio da se grdno vara onaj koji misli da se taj period srpske stradalničke istorije može izbrisati i zaboraviti.

Bastašić je rekao da se u Hrvatskoj dešava “lagano i tiho” onemogućavanje značajnijeg odlaska delegacije Udruženja u Slano na ostrvo Pag, gdje su počinjeni stravični zločini u okviru logora Jadovno.

On je izrazio žaljenje i negodovanje zbog toga što su danas bez razloga na hrvatskoj granici bila zadržana dva autobusa iz Banjaluke i četiri iz Srbije, koji su zbog toga uveliko zakasnili na ovaj komemorativni skup.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovno-2013-1.jpg

Sveštenci Eparhije gornjokarlovačke Srpske pravoslavne crkve su, usljed kašnjenja četiri autobusa iz Srbije, bili primorani da zbog njih ponove parastos kod Šaranove jame.

Bastašić je naveo da su zaprepašćujući podaci Javne ustanove spomen-područja Jasnovac iz marta ove godine u kojima se navodi da je u Jasenovcu ubijeno više od 20.000 djece do 14 godina, od čega 12.000 srpske djece.

– Taj monstrum, koji i danas neki u Hrvatskoj nazivaju takozvana NDH-a, imala je svoj Sabor i Vladu i bila blagoslovljena od katoličke crkve da čini ove zločine – rekao je Bastašić.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da je Jadovno najveće stratište u Drugom svjetskom ratu poslije Jasenovca.

– Okupili smo se na ovom matičnom mjestu zločina u 20. vijeku, koje nikada i ni u kom smislu ne smijemo zaboraviti – rekao je Pupovac, obraćajući se na komemorativnom skupu.

On je istakao da se treba zapitati zašto, kako i zbog čega je formiran ovaj logor, te kako se postupalo sa ljudima u njemu.

– U stradanju treba biti dostojanstven, u žrtvi ne treba biti manji od razmjera te žrtve i ne treba je pretvarati u sredstvo – rekao je Pupovac.

On je pozvao vlasti Hrvatske da završe uređenje spomen-kompleksa logora Jadovno.

Govoreći o članstvu Hrvatske u EU u kontekstu današnjeg okupljanja u Jadovnu, Pupovac je izrazio nadu da će sadašnja Evropa suzbiti one koje žele obnoviti fažizam, šovinizam i ustašstvo.

– Vjerujem da će današnja Evropa znati reći ne fašizmu, nacionalizmu i ustaškoj Evropi iz 1941. godine – naglasio je Pupovac.

Predsjednik Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske Ognjen Kraus je, obraćajući se na komemorativnom skupu, naglasio da je Jadovno najveće stratište poslije Jasenovca.

On je naveo da je, nažalost, uprkos toj činjenici u današnjoj Hrvatskoj primijetan znatan porast netrpeljivosti, nacionalizma i govora mržnje od političara i članova Hrvatskog sabora.

– Posebno zabrinjava što nema prave reakcije hrvatskih vlasti i policije na te pojave i sve se stavlja pod tepih – rekao je Kraus, zaključujući da je upravo to ono što treba spriječiti.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovno-2013-1.jpg

Kod Šaranove jame na Velebitu u Hrvatskoj danas je služen parastos jadovničkim žrtvama i održano sabranje povodom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine, kada je na najsvirepiji način ubijeno više od 40.000, uglavnom, Srba i Jevreja.

Parastos jadovničkim žrtvama služili su sveštenici Eparhije gornjokarlovačke Srpske pravoslavne crkve, dok je jevrejsku molitvu za mrtve čitao glavni rabin u Hrvatskoj Lučijano Moše Prelević.

Nakon parastosa, održan je komemorativni skup kod spomen-obilježja jadovničkim žrtvama, pored Šaranove jame, gdje su i položeni vijenci.

Na komemorativnom skupu govorili su predsjednik Udruženja “Jadovno 1941” Dušan Bastašić, predsjednik Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske Ognjen Kraus, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac i drugi.

Vijence su kod spomen-obilježja položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, delegacija Vlade Srpske koju su predvodili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić i ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija, delegacija Vlade Srbije koju je predvodio izaslanik premijera Srbije Njegovan Stanković, te izaslanik predsjednika Hrvatske Zlatko Gareljić.

Vijence su, osim Bastašića i Pupovca, položili i predstavnici Spomen-područja Jasenovac, Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, predstavnici ličko-sremske županiije, predstavnici Saveza antifašističkih boraca Hrvatske.

Nakon komemorativnog skupa kod Šaranove jame, delegacija građana i Udruženja “Jadovno 1941” posjetila je mjesto Slano na ostrvu Pagu, koje je bilo u sastavu kompleksa ustaških logora Jadovno.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno–Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana pobijeno je najmanje 40.123 ljudi.

U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: GLAS SRPSKE / SRNA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: