Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zločin nemačkih okupacionih snaga u Pančevu 1941.

Datum objave: subota, 14 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

Pogubljenje talaca u Pančevu. Zbog (navodnog) napada na nemačku vojsku i nedozvoljenog posedovanja oružja, u Pančevu je 21. i 22. aprila 1941. streljano 18 lica; u cilju odmazde za ovaj napad, odnosno za jednog ubijenog i jednog ranjenog nemačkog vojnika, i zbog (navodnog) nasilnog ponašanja prema folksdojčerima, istom prilikom je obešeno 18 talaca. Preki sud je formiran po zahtevu komandanta grada, potpukovnika Frica Bandelova iz puka „Velika Nemačka“, a predsedavajući sudija je bio SS-šturmbanfirer Rudolf Hofman iz SS-divizije „Rajh“. (Na posleratnom suđenju u Nemačkoj, Hofman je oslobođen krivice za bilo kakav zločin – što je ujedno bio i novi nemački pokušaj opravdavanja samog zločina.) Streljanje su izvršili pripadnici puka „Velika Nemačka“, a vešanje domaći Nemci. Na slici, oficir Pešadijskog puka „Velika Nemačka“ dokrajčuje preživele posle streljanja, na starom pravoslavnom groblju (društvo mu pravi jedan oficir SS-divizije „Rajh“).

Tekst © Ivan Ž.

Fotograf: Gerhard Gronefeld.
Datum: 22. april 1941.
Mesto: Pančevo, Jugoslavija.
Originalni natpis: nepoznat.

Izvor fajla: Deutsches Historisches Museum.
Broj: GG 388/16

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Zaboravljeni pokolj u Pančevu: Nacisti su izdvojili 36 ljudi, a onda…
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top