Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zločin bez kazne – Hrvatsko društvo nagradilo dželate

Datum objave: petak, 9 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Pomenom za 88 žrtava i prisluživanjem svijeća danas je u Crkvi Svetog Marka u Beogradu odata počast Srbima koje su hrvatske snage na monstruozan način ubile u Medačkom džepu 9. septembra 1993. godine. 

Pomenom za 88 žrtava i prisluživanjem svijeća danas je u Crkvi Svetog Marka u Beogradu odata počast Srbima koje su hrvatske snage na monstruozan način ubile u Medačkom džepu 9. septembra 1993. godine
Beograd – parastos Foto: SRNA

Sa skupa je poručeno da je taj zločin ostao bez kazne, a dželati kasnije nagrađeni u hrvatskom društvu.

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač izjavio je Srni da je prvoosumnjičeni za svirepo ubistvo mještana Divosela, Počitelja i Čitluka Davor Domazet Lošo nedavno imenovan za savjetnika predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, dok je prvooptuženi Rahim Ademi oslobođen, a drugooptuženi Mirko Norac za “nečinjenje” osuđen na šest godina zatvora.

“Moja majka Boja ubijena je u Počitelju nekoliko kilometara od rodne kuće. Našao ju je brat Nikola poslije 18 dana, razbijene glave i sa odsječena tri prsta. Porodice su prije godinu dana podnijele krivičnu prijavu protiv Domazeta na 16 stranica sa argumentima i činjenicama koje govore o njegovoj odgovornosti za te zločine, ali nemamo povratnu informaciju”, rekao je Pjevač.

On je dodao da sumnja da će u ovakvim okolnostima i u atmosferi kada više od polovine mladih Hrvata smatra da su ustaše bile pozitivnije od partizana odgovorni biti procesuirani, a proces traženja nestalih sa područja Medačkog džepa i sa svih ostalih stratišta biti zaokružen.

“Tragamo za još 14 tijela i na nama porodicama i srpskom društvu u cjelini je da se istinom borimo za naše žrtve i iz Drugog svjetskog rata i iz rata devedesetih godina. Žrtvama treba mir, poštovanje, a ne politizacija”, poručio je Pjevač.

Profesor Mile Rajčević, koji je izbjegao iz Divosela, podsjetio je da je u njegovom selu septembra 1993. godine ubijeno 30 mještana i zatrto sve živo što akciju “Medački džep” čini genocidnom.

On je podsjetio da su lička sela u kojima se tada desio pogrom u vrijeme zločina 18 mjeseci bila pod zaštitom UNPROFOR-a, koji je “propustio da zaštiti srpske civile”.

“Oni koji su tamo došli nakon pokolja zatekli su jezive scene. Nalik onim iz španske inkvizicije i gore, jer žrtve nisu birane. Ubijeni su svi”, rekao je Rajčević.

On je ukazao da je njegovo selo sada sablasno pusto – bez ijednog stanovnika, a samo zgarišta i grobovi ukazuju da je tu nekad živio jedan narod.

Operacija “Medački džep” poznata kao “Krvavi septembar u Lici” bio je treći napad Hrvatske na snage Republike Srpske Krajine /RSK/ od kada je područje RSK stavljeno pod zaštitu UNPROFOR-a.

Napad je počeo 9. septembra 1993. godine iznenadnim upadom hrvatskih vojnika u srpska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj.

Tom prilikom ubijeno je 88 osoba srpske nacionalnosti, od kojih 36 civila.

Među ubijenim je i 17 žena, 26 lica starijih od 60 godina, dok se za tijelima 14 ubijenih još traga.

Komandant UNPROFOR-a Žan Kot koji je neposredno nakon zločina došao u obilazak stratišta zapisao je u svom izvještaju: “Nisam zatekao znakove života, ni ljudi ni životinja. U nekoliko sela kroz koje smo danas prošli razaranje je potpuno, sistematsko i namjerno”.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Navršava se 23. godine od masakra u Medačkom džepu

Čedomir Antić: Dužni smo da pamtimo Srpsku Krajinu

Podsećanja: Lekar hrvatske vojske potvrdio – u Medačkom Džepu civili nemilosrdno likvidirani

Sud nije video masakr u Lici

Medački džep – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top