fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Podsećanja: Lekar hrvatske vojske potvrdio – u Medačkom Džepu civili nemilosrdno likvidirani

Medački džep - likvidirani civili

(Beta za list Politiku, 28. septembar 2007. godine)
Penzionisani pukovnik saniteta Hrvatske vojske (HV) Marko Jagetić potvrdio je juče na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da je nakon akcije Medački džep bilo mnogo civilnih žrtava među lokalnim srpskim stanovništvom.

Napomena: Prilog je prvi put objavljen na portalu Jadovno.srb 9. septembra 2017.godine.

Jagetić je izjavio da je u okolnim selima sakupljeno više od 70 tela srpskih civila, kao i da je na mnogima bilo tragova mučenja i masakriranja. „Gotovo svi likvidirani bili su civili, a ni kod jednog nije pronađeno oružje ili dokumentacija“, kazao je Jagetić, koji je kao vojni lekar nakon akcije vodio ekipu zaduženu za sakupljanje tela poginulih.

On je potvrdio da je po naredbi zapovednika saniteta Glavnog štaba Kornelija Brkića trebalo da pronađe 52 leša za razmenu, ali da na tim telima nije smelo da bude tragova mučenja ili zlostavljanja, jer mu se u suprotnom, kako je rekao, moglo dogoditi „da se i njegov leš nađe u grupi za razmenu“.

Jagetić je pred sudom izjavio da su većina tela imala rane od vatrenog oružja, koje prema njegovim tvrdnjama nisu nanete iz neposredne blizine, ali je dodao i da je primetio i razne rane, a mnoge su upućivale na teška mučenja i masakriranja civila.

Leševi koji zbog tragova masakriranja nisu mogli biti razmenjeni pokopani su bagerom u blizini Gospića ili bačeni u septičke jame, rekao je Jagetić, dodajući da Glavni štab nije zanimalo šta će biti s telima koja nisu išla u razmenu.

Jagetić je ispričao još neka svedočanstva o masakriranim civilima koje je lično video, a ponovio je i neke pojedinosti koje je, kako je rekao, čuo od hrvatskih vojnika na terenu. Izjavio je i da je video da su u akciji spaljene i opljačkane kuće. Dodao je i da je „ponekad imao osećaj da akcijom komanduje admiral Davor Domazet Lošo“ koji je, prema njegovim rečima, naredio artiljerijske napade na Udbinu i Korenicu.

Nakon svedočenja Jagetića, optuženi Mirko Norac rekao je da nije tačno da su pronađeni leševi bili civili, jer su se, kako je rekao, srpski vojnici presvlačili u civilnu odeću. Norac je kazao da Jagetićevu izjavu smatra tendencioznom i neverodostojnom.

Međutim, u istom broju Politike i na istoj strani, u tekstu „Šokantno svedočenje na suđenju u Zagrebu: živu ženu nabili na kolac„, autora R. Arsenića, koji je pratio suđenje u Zagrebu, potpuno se demantuje optuženi general Mirko Norac.

Naime, penzionisani policajac Stevo Jović (78), iz Karlovca, koji je u toku proteklog rata sa suprugom Anđelijom živeo u Divoselu u Medačkom džepu, svedočiće na tom procesu i ovo: „… Dva dana smo se sakrivali u šumi. Moja žena Anđelija i Milan Jović otišli su po vodu, ali se nisu vratili…“, ispričao je Jović pred sudijom Marinom Mrčelom i opisao je kako je kasnije doznao da mu je žena mučena i zatim nabijena na kolac. Vidi se to iz izveštaja zagrebačkog Zavoda za sudsku medicinu i iz dokumenata iz Haga. „Živa je nabijena na kolac i lekarka je rekla da nije mogla biti predata u razmenu, jer bi se videlo da je mučena. Telo joj je pronađeno 2000. godine u septičkoj jami u Obradović varoši u Gospiću“, rekao je Stevo Jović… Da tragedija i apsurd ovih krvavih događanja bude veći, oba Jovićeva sina bila su pripadnici Hrvatske vojske, a jedan je tokom rata poginuo.

Na pitanje Norčevog advokata Vlatka Nuića, zašto se nisu predali hrvatskim vojnicima već su bežali, Stevo Jović je odgovorio: „Da smo se predali bili bismo zaklani. Ko se god predao nije ostao živ.“ … Jović je akciju Hrvatske vojske u Medačkom džepu, piše autor teksta, uporedio s događajima iz 1941. godine u istom kraju: „Početkom Drugog svetskog rata pripadnici 9. ustaške bojne na tom području u jednom danu zaklali su 634 osobe. No, ovi u akciji Medački džep su još uništili spomenike, groblja i zatrovali bunare, a to ustaše nisu napravile.“

… Svedoku Marku Jagetiću, lekaru Hrvatske vojske, povrede Anđelije Jović potvrdila je i bivša šefica sudske medicine u Rijeci Renata Dobi-Babić, koja je vodila grupu medicinskih stručnjaka zaduženu za pripremanje tela za razmenu, piše Politika.

(Priredio: I. B. Intermagazin)

Izvor: Intermagazin

 

Vezane vijesti:

22 GODINE OD ZLOČINA NAD SRBIMA U MEDAČKOM DžEPU

HRVATI JOŠ NISU SPREMNI DA SE SUOČE SA PROŠLOŠĆU

Da istina dođe do ušiju Zapada

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Hrvatska politika lažiranja procesa za zverstva ucinjena u prošlom ratu,nije dobra ni za dalji razvoj sopstvenog društva.Oslobadjajuce presude i neadekvatne vremenske kazne su nagrada za grupe i pojdince ciji asocijalni i patološki
    vid licnosti,sa svim svojim karakternim osobinama predstavlja stalnu i latentnu opasnost za samo drustvo.Ne to nisu nikakvi junaci i heroji.To su zapušteni psihijatrijski slucajevi animalnog tipa,kojima ni trajna hospitalizacija ne bi dala nikakve nade za konacno izbavljenje i ozdravljenje.Njih ne treba stimulisati blagim kaznama jer kao takvi u svakoj sredini prestavljaju veliku opasnost.Takve
    osobe nemaju nikakvu nacionalnost,oni su jednaka opasnost za sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: