Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zle namjere prema Republici Srpskoj

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da je za srpske žrtve rata potpuno neprihvatljiv Nacrt zakona o žrtvama torture u BiH, jer, osim što je riječ o prenosu nadležnosti, pripreman je i sa zlim namjerama prema Srpskoj.

Božica Živković Rajilić Foto: RTRS
Božica Živković Rajilić
Foto: RTRS

„Javne konsultacije o Nacrtu zakona o pravima žrtava torture u BiH, kojeg priprema Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nemaju nikakve veze sa Republikom Srpskom, niti udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske učestvuju u tim konsultacijama“, rekla je Rajilićeva Srni.

Ona je naglasila da je rješavanje ove materije, prema Dejtonskom sporazumu, u isključivoj nadležnosti entiteta, ističući da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske pripremilo Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne totrure koji bi trebalo da bude razmatran na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

„Srpske žrtve rata ne žele nikakav zakon /ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara/ Semihe Borovac. Ovaj nacrt zakona je pripremljen sa zlim namjerama prema Republici Srpskoj da se ona finansijski uruši. Potvrde da je neko bio logoraš ili žrtva torture izdavao je Amor Mašović u Institutu za nestala lica BiH na osnovu ličnih prijava“, istakla je Rajilićeva.

Ona je poručila da zla namjera da se uruši Republika Srpska neće proći, jer nijedan srpski poslanik sigurno neće podržati donošenje takvog zakona na nivou BiH.

U Sarajevu je u toku postupak javnih konsultacija na Nacrt zakona o pravima žrtava torture u BiH, kojeg priprema Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Javne konsultacije se održavaju od 20. novembra do 4. decembra.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Žene žrtve rata protiv donošenja zakona o pravima žrtava …

Rajilić: Potreban isti odnos prema svim žrtvama rata …

U smrt zbog sećanja na pakao | Jadovno 1941.

Usvojiti zakon o žrtvama ratne torture | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: