fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„ZLATNI GRB OPŠTINE“ URUČEN SIMI BRDARU

Simo Brdar

Simo Brdar

Scenaristi, režiseru, književniku i dugogogodišnjem kustosu Spomen-područja „Donja Gradina“ Simi Brdaru uručeno je priznanje „Zlatni grb opštine Kozarska Dubica sa Poveljom“, koje mu je dodijeljeno za izuzetan doprinos razvoju opštine i postignute vrhunske rezultate i uspjeh u oblasti nauke, kulture i umjetnosti.

Brdaru, koji se dokumentarnim filmom i istraživanjem genocida i holokausta uglavnom na području NDH bavi više od 25 godina, priznanje je uručeno sinoć na svečanoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica, u okviru obilježavanja Dana opštine Kozarska Dubica.

Brdar je počasni član Izdavačkog savjeta Instituta Jasenovac u Njujorku od 2007. godine, član odbora za organizaciju, osnivač, bivši direktor i kustos Javne ustanove Spomen-područje „Donja Gradina“.

Na filmskom festivalu „Balfest“ u Plovdivu u avgustu 2011. godine proglašen je za ambasadora dobre volje.

Brdar je do danas režirao oko 30 dokumentarnih filmova, za koje je dobio više od 40 nagrada na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima. Radi filmove o genocidu i holokaustu u logoru Jasenovac, ali i filmove čije su teme posvećene životu.

Njegovi filmovi – „Sunce i žica“, „Krv i voda“, „A Bog je ćutao“, „Jasenovac“, „Gradina“, „Marjanovići“, „Progledanje“ i mnogi drugi prikazivani su i nagrađivani u Jerusalimu, Drami, Beču, Oslu, Irkutsku, Tambovu, Rjazanju, Kursku, Parizu, Plovdivu, Beogradu, Njujorku, Stokholmu, Trentu, Čikagu, Geteborgu, Pragu, Moskvi i drugim gradovima.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Simo Brdar – „Najlonska Grobnica“ – Jadovno 1941.

PREMIJERA FILMA „ČISTA KRV“ SIME BRDARA – Jadovno 1941.

ODRŽANO DOKUMENTARNO VEČE SIME BRDARA – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: