Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Globalna strategija ili propast

Datum objave: petak, 27 novembra, 2015
Veličina slova: A- A+

U borbu protiv terorizma kao globalne opasnosti treba objediniti globalnu međunarodnu zajednicu, a to znači Ujedinjene nacije i organizacije kao što je OEBS

Živadin Jovanović

MEĐUNARODNI terorizam je dugotrajni, globalni i kompleksni bezbednosni problem.

Do najnovije eskalacije terorizma koju demonstrira tzv. Islamska država (ubistvo preko 200 ruskih turista nad Sinajem, ubistvo oko 130 Parižana u više sinhronizovanih napada i drugi), dolazi u vreme produbljivanja nepoverenja i konfrontacije među najvećim silama, krize unutar EU, oružanog posezanja za tuđim bogatstvima i interesima, opadanja delotvornosti mehanizama za mirno rešavanje sporova, velike seobe naroda i degradacije osnovnih principa međunarodnih odnosa.

Da bi se terorizam iskorenio, pored reakcija zemalja čiji su građani i interesi direktno ugroženi ili su direktne žrtve terorizma, neophodna je kvalitativno nova strategija i odnos koji u praksi prihvata da je terorizam globalna, dugoročna opasnost od koje niko nije pošteđen.

Pre svega, potrebno je zaustaviti trend produbljivanja nepoverenja među ključnim svetskim faktorima, dati šansu dijalogu i ravnopravnom partnerstvu. U borbu protiv terorizma kao globalne opasnosti treba objediniti globalnu međunarodnu zajednicu, a to znači Ujedinjene nacije i organizacije kao što je OEBS. To bi i te organizacije izvuklo iz perioda degradacije, praznog hoda i manipulacija.

Nakon svega, treba da je svakome jasno da zloupotrebama, ekskluzivnim ulogama i dvostrukim standardima nema mesta.

Naravno, osim ako neko, ipak, ima interesa da se terorizam održava i širi, što bi bilo kratkovido i kontraproduktivno.

Islamska država (ID) se pojavila i proširila nakon poznatih intervencija u Avganistanu, Iraku, Jemenu, Siriji, Libiji… Iako su procesi razaranja tih država, teritorija i društava poodmakli, neophodni su napori i podrška obnovi tih društava i država, bez nametanja tuđih interesa.

Inače, prete produbljivanje haosa, širenje ID i ekspanzije terorizma. Politički kompromis i prekid rata u Siriji predstavljao bi veliki uspeh za svetsku zajednicu, posebno njenog evropskog dela, ali i najozbiljniji udarac za ID i terorizam.

Obustavljanje svake, direktne ili prikrivene podrške ID, prekid finansiranja, obuke i naoružavanja terorističkih organizacija neizostavna je pretpostavka uspeha u borbi protiv terorizma.

Jednaki standardi prema terorizmu i teroristima bez deobe na naše i njihove, na teroriste i borce za slobodu i demokratiju, takođe su važan uslov za preokret ka efikasnoj borbi i uspehu.

Bez vraćanja poštovanju osnovnih principa međunarodnih odnosa, kao što su pravo na samostalnu unutrašnju i spoljnu politiku svake zemlje, suverenitet i teritorijalni integritet, uključujući i suverenitet nad prirodnim i ekonomskim resursima – teško je zamisliva ne samo efikasna borba protiv terorizma, već i mir, bezbednost za sve i razvoj.

Socio-ekonomski razvoj zemalja porekla terorizma i emigracije, uključujući i planove za rekonstrukciju, obrazovanje i zapošljavanje mladih, naročito u ratom zahvaćenim područjima (Bliskom istoku, Magrebu, podsaharskim zemljama) mora, takođe, postati integralni deo globalne strategije borbe protiv terorizma.

Možda je došao trenutak za sazivanje svetske konferencije o borbi protiv terorizma, sa ciljem da se uspostavi organizacija i vremenski okvir za usvajanje svetske konvencije o sprečavanju terorizma, pod okriljem Ujedinjenih nacija?

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Petnaest godina Beogradskog foruma

Šta su SAD i EU htele a šta dobile sankcijama

NIKADA SE NE SMIJE ZABORAVITI NATO AGRESIJA

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top