Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Globalna strategija ili propast

U borbu protiv terorizma kao globalne opasnosti treba objediniti globalnu međunarodnu zajednicu, a to znači Ujedinjene nacije i organizacije kao što je OEBS

Živadin Jovanović

MEĐUNARODNI terorizam je dugotrajni, globalni i kompleksni bezbednosni problem.

Do najnovije eskalacije terorizma koju demonstrira tzv. Islamska država (ubistvo preko 200 ruskih turista nad Sinajem, ubistvo oko 130 Parižana u više sinhronizovanih napada i drugi), dolazi u vreme produbljivanja nepoverenja i konfrontacije među najvećim silama, krize unutar EU, oružanog posezanja za tuđim bogatstvima i interesima, opadanja delotvornosti mehanizama za mirno rešavanje sporova, velike seobe naroda i degradacije osnovnih principa međunarodnih odnosa.

Da bi se terorizam iskorenio, pored reakcija zemalja čiji su građani i interesi direktno ugroženi ili su direktne žrtve terorizma, neophodna je kvalitativno nova strategija i odnos koji u praksi prihvata da je terorizam globalna, dugoročna opasnost od koje niko nije pošteđen.

Pre svega, potrebno je zaustaviti trend produbljivanja nepoverenja među ključnim svetskim faktorima, dati šansu dijalogu i ravnopravnom partnerstvu. U borbu protiv terorizma kao globalne opasnosti treba objediniti globalnu međunarodnu zajednicu, a to znači Ujedinjene nacije i organizacije kao što je OEBS. To bi i te organizacije izvuklo iz perioda degradacije, praznog hoda i manipulacija.

Nakon svega, treba da je svakome jasno da zloupotrebama, ekskluzivnim ulogama i dvostrukim standardima nema mesta.

Naravno, osim ako neko, ipak, ima interesa da se terorizam održava i širi, što bi bilo kratkovido i kontraproduktivno.

Islamska država (ID) se pojavila i proširila nakon poznatih intervencija u Avganistanu, Iraku, Jemenu, Siriji, Libiji… Iako su procesi razaranja tih država, teritorija i društava poodmakli, neophodni su napori i podrška obnovi tih društava i država, bez nametanja tuđih interesa.

Inače, prete produbljivanje haosa, širenje ID i ekspanzije terorizma. Politički kompromis i prekid rata u Siriji predstavljao bi veliki uspeh za svetsku zajednicu, posebno njenog evropskog dela, ali i najozbiljniji udarac za ID i terorizam.

Obustavljanje svake, direktne ili prikrivene podrške ID, prekid finansiranja, obuke i naoružavanja terorističkih organizacija neizostavna je pretpostavka uspeha u borbi protiv terorizma.

Jednaki standardi prema terorizmu i teroristima bez deobe na naše i njihove, na teroriste i borce za slobodu i demokratiju, takođe su važan uslov za preokret ka efikasnoj borbi i uspehu.

Bez vraćanja poštovanju osnovnih principa međunarodnih odnosa, kao što su pravo na samostalnu unutrašnju i spoljnu politiku svake zemlje, suverenitet i teritorijalni integritet, uključujući i suverenitet nad prirodnim i ekonomskim resursima – teško je zamisliva ne samo efikasna borba protiv terorizma, već i mir, bezbednost za sve i razvoj.

Socio-ekonomski razvoj zemalja porekla terorizma i emigracije, uključujući i planove za rekonstrukciju, obrazovanje i zapošljavanje mladih, naročito u ratom zahvaćenim područjima (Bliskom istoku, Magrebu, podsaharskim zemljama) mora, takođe, postati integralni deo globalne strategije borbe protiv terorizma.

Možda je došao trenutak za sazivanje svetske konferencije o borbi protiv terorizma, sa ciljem da se uspostavi organizacija i vremenski okvir za usvajanje svetske konvencije o sprečavanju terorizma, pod okriljem Ujedinjenih nacija?

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Petnaest godina Beogradskog foruma

Šta su SAD i EU htele a šta dobile sankcijama

NIKADA SE NE SMIJE ZABORAVITI NATO AGRESIJA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: