Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

ZAVNOH eliminator

Datum objave: četvrtak, 29 decembra, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Projekat Velebit ‘zalaže se za zabranu svakog oblika jugoslavenstva’ i za izbacivanje odredbe po kojoj je hrvatska država nastala na temelju odluka ZAVNOH-a

 Marko Jurič sada će se posvetiti razvoju Projekta Velebit Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Marko Jurič sada će se posvetiti razvoju
Projekta Velebit
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Prigodno, kako to valjda i zaslužuje godina na izmaku, bilo je u eteru Z1 televizije: nakon što je Marko Jurič, urednik notorne emisije ‘Markov trg’, pozvao gledoce da u svakoj prilici pozdravljaju bližnje i poznanike sa ‘Za dom spremni’, uredništvo te televizije saopštilo je kako mu je s gnušanjem otkazalo saradnju. Jurič se proslavio još početkom ove godine, kada je pozvao mlade majke s djecom na oprez od četničkih vikara iz pravoslavne crkve, da bi potom Vijeće za elektronske medije toj televiziji na tri dana oduzelo koncesiju, što je izazvalo znamenitu penetraciju desnice u tu ustanovu. Teško je reći, a to ćemo vidjeti uskoro, jesu li se na Z1, što možda namjeravaju i na drugim lokalnim televizijama, dozvali pameti pa su odlučili iskorijeniti emisije u kojima u pravilu caruje vulgarna ustašofilija, o čemu smo je pisano u prošlom broju Novosti.

Bilo kako bilo, u oktobru smo, također iz usta Marka Juriča, mogli čuti ponešto i o tzv. Projektu Velebit, predstavljenom kao nacionalni pokret hrvatskih domoljuba spremnih na samoorganizaciju, a koji bi aktivistički bili spremni reagovati na svaku pojavu ugrožavanja nacionalnih interesa te ih uspješno eliminisati.

O kakvim bi se metodama eliminacije radilo možemo samo zamisliti, a donekle su naznačene u polupismenim programskim načelima tog projekta sijanja straha i mržnje, koja su odnedavno dostupna na njihovoj web-stranici.

Tako se kaže da se ‘Projekt Velebit zalaže za zabranu svakog oblika jugoslavenstva. (…) iz javnog prostora imaju se eliminisati svi natpisi, spomenici (…) i slična ikonografija u spomen istorijskih ličnosti i događaja (…) u stvaranju i održavanju jugoslavenske ideologije (…)’, a trebaju se izbaciti i odredbe po kojima je hrvatska država nastala na temeljima državne suverenosti u razdoblju Drugog svjetskog rata, izraženima u odlukama ZAVNOH-a.

Projekt bi uspostavio etnički čistu hrvatsku istoriografiju, koja bi se provodila u školama.

O nacionalnim manjinama govori se kao o državotvorno neprihvatljivim, jer Hrvatska je, ističu pisci programa, nacionalna država hrvatskog naroda. Zabranili bi u Velebitu na primjer djelovanje Samostalne demokratske srpske stranke jer u svom imenu nema odrednicu matične države Hrvatske, a Srbe sveli na njegovatelje vlastite kulturne baštine.

Inspirirani Nezavisnom Državom Hrvatskom, u programu predviđaju i vraćanje imena Hrvatskoga državnog sabora. Ali to već nije samo njihova ideja.

Autor: Dragan Grozdanić

Izvor: PORTAL NOVOSTI

Vezane vijesti:
Otkaz hrvatskom novinaru zbog pozdrava „Za dom spremni“


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top