Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

ZAVNOH eliminator

Datum objave: četvrtak, 29 decembra, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Projekat Velebit ‘zalaže se za zabranu svakog oblika jugoslavenstva’ i za izbacivanje odredbe po kojoj je hrvatska država nastala na temelju odluka ZAVNOH-a

 Marko Jurič sada će se posvetiti razvoju Projekta Velebit Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Marko Jurič sada će se posvetiti razvoju
Projekta Velebit
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Prigodno, kako to valjda i zaslužuje godina na izmaku, bilo je u eteru Z1 televizije: nakon što je Marko Jurič, urednik notorne emisije ‘Markov trg’, pozvao gledoce da u svakoj prilici pozdravljaju bližnje i poznanike sa ‘Za dom spremni’, uredništvo te televizije saopštilo je kako mu je s gnušanjem otkazalo saradnju. Jurič se proslavio još početkom ove godine, kada je pozvao mlade majke s djecom na oprez od četničkih vikara iz pravoslavne crkve, da bi potom Vijeće za elektronske medije toj televiziji na tri dana oduzelo koncesiju, što je izazvalo znamenitu penetraciju desnice u tu ustanovu. Teško je reći, a to ćemo vidjeti uskoro, jesu li se na Z1, što možda namjeravaju i na drugim lokalnim televizijama, dozvali pameti pa su odlučili iskorijeniti emisije u kojima u pravilu caruje vulgarna ustašofilija, o čemu smo je pisano u prošlom broju Novosti.

Bilo kako bilo, u oktobru smo, također iz usta Marka Juriča, mogli čuti ponešto i o tzv. Projektu Velebit, predstavljenom kao nacionalni pokret hrvatskih domoljuba spremnih na samoorganizaciju, a koji bi aktivistički bili spremni reagovati na svaku pojavu ugrožavanja nacionalnih interesa te ih uspješno eliminisati.

O kakvim bi se metodama eliminacije radilo možemo samo zamisliti, a donekle su naznačene u polupismenim programskim načelima tog projekta sijanja straha i mržnje, koja su odnedavno dostupna na njihovoj web-stranici.

Tako se kaže da se ‘Projekt Velebit zalaže za zabranu svakog oblika jugoslavenstva. (…) iz javnog prostora imaju se eliminisati svi natpisi, spomenici (…) i slična ikonografija u spomen istorijskih ličnosti i događaja (…) u stvaranju i održavanju jugoslavenske ideologije (…)’, a trebaju se izbaciti i odredbe po kojima je hrvatska država nastala na temeljima državne suverenosti u razdoblju Drugog svjetskog rata, izraženima u odlukama ZAVNOH-a.

Projekt bi uspostavio etnički čistu hrvatsku istoriografiju, koja bi se provodila u školama.

O nacionalnim manjinama govori se kao o državotvorno neprihvatljivim, jer Hrvatska je, ističu pisci programa, nacionalna država hrvatskog naroda. Zabranili bi u Velebitu na primjer djelovanje Samostalne demokratske srpske stranke jer u svom imenu nema odrednicu matične države Hrvatske, a Srbe sveli na njegovatelje vlastite kulturne baštine.

Inspirirani Nezavisnom Državom Hrvatskom, u programu predviđaju i vraćanje imena Hrvatskoga državnog sabora. Ali to već nije samo njihova ideja.

Autor: Dragan Grozdanić

Izvor: PORTAL NOVOSTI

Vezane vijesti:
Otkaz hrvatskom novinaru zbog pozdrava „Za dom spremni“


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top