fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zaveštanje Draže Mihailovića

Direktor izdavačke kuće Catena mundi objašnjava zašto je Knjiga o Draži neizostavno štivo svake privatne srpske biblioteke.

Branimir NešićIzdavačka kuća Catena mundi, poznata po kapitalnim izdanjima iz istoriografije i društvenih nauka, koja okuplja najeminentnije srpske intelektualce (Kostu Čavoškog, Vasilija Krestića, Milovana Danojlića, Mila Lompara, Slobodana Antonića. Slobodana Reljića, Jovana Dušanića, Miloša Kovića, Srđu Trifkovića, Mišu Đurkovića, Jovana Pejčića, Marinka M. Vučinića, Vladimira Dimitrijevića, Dragana Hamovića, Antonija Đurića, Zorana Čvorovića, Zorana Avramovića, Dušana Prorokovića, Kostu Dimitrijevića, Zoricu Kuburović, Nebojšu Katića, Dejana Mirovića, Branka Dragaša i dr.) objavila je pretplatu na malo poznat i izuzetno značajan pisani spomenik: Knjigu o Draži.

O tome šta ovaj izdavački poduhvat predstavlja i po čemu je ova knjiga, među mnogim knjigama o Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini značajna, razgovaramo sa Branimirom Nešićem, direktorom IK Catena mundi.

Mnoge su knjige objavljene o đeneralu Draži Mihailoviću u poslednjih 30 godina. Zašto još jedna u nizu? U pozivu na pretplatu ste naveli da Vaše izdanje nije prvo. Kada je Knjiga o Draži prvi put objavljena i šta je njena specifičnost?
– Knjiga o Draži objavljena je daleke 1956. godine u Vindzoru, u Kanadi. Srpska narodna odbrana, najstarija srpska organizacija u emigraciji, bila je izdavač te danas retke i dragocene knjige. Kao što rekoh, knjiga je objavljena na desetogodišnjicu Dražine smrti, dok sećanje na njega nije izbledelo i nije bilo krivotvoreno, dok su još bili živi ljudi koji su sa njim bili u borbi… Danas će vam nepristrasni srpski istoričari reći da je ta knjiga bila i ostala jedna od najbolje i najkvalitetnije napisanih zbornika o Draži Mihailoviću. Takođe, srpska emigrantska književnost je planski bila zanemarivana, pa je i to razlog zašto smo se odlučili za nju.

Knjiga o Draži je zbornik.

Ko su autori zbornika i šta još od materijala ima u njoj?
– U njoj su sabrani tekstovi mnogih, ne samo srpskih intelektualaca o Draži Mihailoviću. Slobodan Jovanović, Vladika Nikolaj Velimirović, Adam Pribićević, Živko Topalović, Milan Šijački, Milan Gavrilović, Zvonimir Vučković, Aleksandar Milošević, Miodrag Purković, Zoran Hođera, ali i Albert Sajc, Robert H. Magdauel, Džasper Rutem, Valter Mansfild i mnogi drugi, svedočili su jednu drugačiju priču o đeneralu Draži od onih koje su pričane u komunističkoj Jugoslaviji.

Knjiga o Draži

Evo, recimo Mansfild, u par divnih rečenica izrekao je suštinu: „Srpski narod je u Draži Mihailoviću video oličenje onih osobina koje su ga kroz vekove provodile kroz teška iskušenja, pomažući mu da se kao narod održi na na ovoj balkanskoj vetrometini… Srpski narod, iako teško pogođen, iscrpen i iskrvavljen, ostao je da kaže poslednju reč u teškom rvanju za slobodu i demokratiju. I ukoliko se pojmovi budu raščišćavali, a istina bude odvajala od laži, lik Draže Mihailovića sijaće sve jače kao ideja vodilja u toj borbi.“

Vidite koliko je dubokoumna ova misao; jedan stranac je dobro osetio da će se u borbi za istinu o životu i delu Draže Mihailovića voditi borba i za slobodu i demokratiju, dodao bih i borba za naš kulturni identitetski obrazac.

To nije ništa začuđujuće: Draža Mihailović je bio prvi ustanak u okupiranoj Evropi protiv nacista i fašista, on je bio istinski borac za slobodu i demokratiju, on je na najlepši način nastavio tradiciju srpske vojničke slobodarske borbe, nažalost, on je mučeničkim stradanjem obeležio početak stradanja čitavog srpskog naroda, koje počinje sredinom 20. veka i traje do današnjih dana.

Deluje pomalo neverovatno da Slobodan Jovanović, koji važi za jednog od najvažnijih građanskih intelektualaca u istoriji Srba, stane iza Draže Mihailovića. Da li bismo mogli da kažemo da je Knjiga o Draži najsnažnije svedočanstvo autentične demokratske Srbije koja je nestala 1945, da li i nepovratno?
– Zašto vas to čudi? Kao što rekoh, Draža Mihailović je bio nosilac slobodarske i demokratske misli, on je bio legitimni komandant i ministar vojni kraljeve Vlade u kojoj se nalazio i Slobodan Jovanović. Draža se borio protiv totalitarističkih pokreta, počev od nacizma i fašizma, s jedne strane, pa do komunizma, s druge strane. Pošteni svetski intelektualci, pa i sam Čerčil, priznali su da je velika nepravda učinjena kada su izdali Dražu na konferenciji u Teheranu.

Iako je znao da su ga izdali i zapadni saveznici, nažalost i jugoslovenska vlada, Draža nije hteo da beži iz Srbije, ostaje u njoj sa svojim narodom. Takva odvažnost i spremnost na stradanje za Krst časni i Slobodu zlatnu nisu ostali bez divljenja, kako kod njegovih prijatelja tako i kod neprijatelja. Svojim životom i stradanjem Draža je ostavio najsvetlije zaveštanje srpskom narodu; čak ni montirano suđenje i grob koji mu se ne zna nisu ostvarili plan naših neprijatelja da Dražino zaveštanje oskrnave i skrajnu u mračni kutak zaborava. Naprotiv!

Knjiga o DražiNapominjem da se srpska demokratska, građanska i slobodarska inteligencija u mnogo čemu razlikuje od komunističkih disidenata i kvazidisidenata iz 70-ih godina 20. veka. Pišući o Draži Mihailoviću, Slobodan Jovanović je očigledno ne slučajno napravio paralelu sa najznačajnijim Srbinom kome na Vračaru dižemo najveći pravoslavni hram na Balkanu: „Za života Draža je bio gonjen, klevetan, mučen, i najzad umoren. Njegovo je telo razneto na komade, i on nema groba. Ali pomeni koji mu se čine širom cele naše emigracije pokazuju da on i dalje živi u duši srpskog naroda, i da će tu živeti uvek, dokle srpsko ime bude trajalo, jer on je dao svome narodu sve što smrtni čovek može dati.“

Posmatrana kroz hiljadugodišnju srpsku istoriju, Dražina žrtva jednaka je žrtvi koju su prineli Car Lazar ili Vožd Karađorđe Petrović.

Po čemu će se Vaše izdanje Knjige o Draži razlikovati od prvobitnog i kako se pretplatiti na ovu knjigu?
– Knjiga o Draži može da se poruči preko našeg sajta pretplata.catenamundi.rs i na telefone 011-44-60-113, 011-39-80-739. Ime i prezime pretplatnika koji se do kraja marta budu prijavili i uplatili prvu ratu biće upisani na prvim stranicama knjige. Pored nekoliko najznačajnijih tekstova koje ćemo objaviti u dodatku, zahvaljujući bratskoj pomoći Miloslava Samardžića iz Kragujevca objavićemo i najbolje fotografije vezane za Dražu i JVuO. Knjiga će imati preko 600 stranica velikog A4 formata i predstavljaće neizostavnu knjigu svake privatne srpske biblioteke.

Ubeđen sam da Srbi ne mogu da shvate vreme u kojem žive i da neće znati koje korake treba da prave u budućnosti, ako na pravi, celovit i istinit način ne shvate ko je bio Dragoljub Draža Mihailović.

Borislav Todorović i Valter Mansfild, autori "Knjige o Draži", u Hercegovini tokom Drugog svetskog rata
Borislav Todorović i Valter Mansfild, autori „Knjige o Draži“, u Hercegovini tokom Drugog svetskog rata

Mi se i danas borimo za slobodu i Otadžbinu, Čičin glas sa Ravne gore se i danas čuje kako poziva Srbe da se odupru kapitulaciji i da se bore za slobodu… Treba proučavati život i delo đenerala Draže iz više razloga: nema boljeg, pravednijeg, čestitijeg, odvažnijeg i hrabrijeg Srbina od Draže, on treba da nam bude uzor, da učimo iz njegovih podviga ali i grešaka, da u ovom sumornom i maglovitom vremenu pronađemo savremene gerilske metode vojevanja. Kao nikada do sada, potrebna nam je Dražina mudrost, znanje, spremnost na borbu, ali i strpljenje u čekanju pravog trenutka za slobodu koja dolazi.

A4 format, preko 600 strana, tvrd povez, luksuzne korice sa zlatotiskom – pretplatna cena je 3000 dinara plus PTT troškovi, mogućnost plaćanja na mesečne rate.

Pretplata traje 3 meseca, a posle izlaska iz štampe cena će biti veća.

 

ZA PRETPLATU KLIKNITE OVDE


Obnovljeno i dopunjeno izdanje do sada najbolje knjige o generalu Draži Mihailoviću.

Pretplatite se i upišite Vaše ime na prvim stranicama „Knjige o Draži.“

www.catenamundi.rs, 011-40-60-390; 011-39-80-739

ZA PRETPLATU KLIKNITE OVDE

Izvor: SRBIN INFO

Vezane vijesti:

Iz „Knjige o Draži“: Saveznici i građanski rat

Iz „Knjige o Draži“: Situacija u proleće 1944.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: