fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZAŠTO NISU OBILjEŽENE 74 GODINE OD APRILSKOG POKOLjA U BAČKOJ?

Novosadska racija: vješanje nevinih civila

Novosadska racija: vješanje nevinih civila

Predsjednik Društva za očuvanje sjećanja na holokaust Aleksandar Veljić izrazio je žaljenje što nigdje u Vojvodini nisu održani komemorativni skupovi povodom 74 godine od „aprilskog pokolja“ koji su 1941. godine počinile trupe mađarskog namjesnika Mikloša Hortija nad nedužnim i nenaoružanim civilnim stanovništvom Bačke.

„Nažalost, nije upriličen nijedan komemorativni skup, iako su pre 74 godine hortijevske okupatorske trupe zauzele Bačku, inscenirale navodne sukobe sa nepostojećim četnicima i u mestima te vojvođanske regije surovo pobile 3.500 nedužnih i nenaoružanih Srba, Jevreja, Roma, kao i ostalih nemađarskih naroda“, naveo je Veljić u saopštenju.

On je istakao da je u junu 2013. godine uputio zahtjev Narodnoj skupštini Srbije da osudi genocidne akte mađarske okupatorske vojske nad nedužnim civilnim stanovništvom Bačke.

„Uputio sam zahtev tadašnjem predsedniku Narodne skupštine Nebojši Stefanoviću da najviši zakonodavni organ donese deklaraciju o osudi genocidnih akata mađarske okupatorske vojske nad Srbima, Jevrejima, Romima, kao i ostalom nemađarskom stanovnštvu Bačke, ali odgovor nikad nije stigao“, rekao je Veljić.

On smatra da je takvo (ne)reagovanje začuđujuće tim više jer je, kako navodi, Narodna skupština Srbije u junu 2013. godine usvojila deklaraciju o osudi zločina koje je nekadašnja Jugoslavija počinila nad Mađarima u Vojvodini.

On je podsjetio da bi Hortijevi zločini nad nedužnim civilima Bačke i drugih krajeva Vojvodine ostali neosuđeni da nije bilo „Narodnog suda“.

„Zločinac Horti nikad ne bi bio osuđen da ga građani koji poštuju istorijski utvrđene činjenice nisu u svojstvu Narodnog suda 23. januara ove godine na novosadskom kupalištu Štrand pored Dunava proglasili krivim za počinjeni genocid u Bačkoj i drugim krajevima Vojvodine. Presuda Narodnog suda navodi sve oblike istrebljenja koje je počinio Mikloš Horti jedan od najbližih saveznika Adolfa Hitlera u Drugom svetskom ratu“, naveo je Veljića.

Hortijevske okupatorske trupe zauzele su Bačku 12. aprila 1941. godine da bi već sljedećg dana krenule u monstruozna pogubljenja njenih nedužnih žitelja.

Dostupni istorijski podaci ukazuju da je do oktobra 1944. godine istrebljena polovina stanovništva tadašnje Bačke ili oko 100.000 nedužnih ljudi, žena, djece i staraca.

Oni koji su preživjeli, a nisu protjerani, zatočeni su u koncentracioni logor za Srbe „Šarvar“, gdje je smrt u mukama našlo 8.021 duša.

Nebrojeni nedužni žitelji Bačke prisilno mobilisani u „radne bataljone“ umrli su od zime i gladi na istočnom frontu. Zna se takođe da je 42.000 bačkih Srba tokom Drugog svjetskog rata sprovedeno u zloglasni ustaški logor Jasenovac.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

UTVRĐENA IMENA 2 323 ŽRTVE POKOLjA U „NOVOSADSKOJ …

„LEDENA TIŠINA GOVORI“ O ZLOGLASNOJ NOVOSADSKOJ …

Kako sam preživeo »novosadsku raciju« – Ivan Ivanji – Jadovno …

„LEDENA TIŠINA“ GOVORILA O HOLOKAUSTU … – Jadovno 1941.

horti kriv za genocid nad 100.000 nedužnih … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: