Zašto nema pravde za 305 ubijenih Srba iz Skelana? (VIDEO)

Datum objave: subota, 3 decembra, 2016
Objavljeno u Podrinje
Veličina slova: A- A+

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest Srba sa područja Skelana zbog zločina protiv čovječnosti.

Nema pravde za Srbe u Skelanima Foto: RTRS
Nema pravde za Srbe u Skelanima Foto: RTRS

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Blagomira Jovanovića, Milenka Čanića, Stevana Lukića , Dragojla Filipovića, Radomira Katanića i Slavka Milovanovića. Porodice srpskih žrtava sa ovog područja pitaju: Šta je sa optužnicama za zločine nad Srbima?

Optužnica šestoricu Srba tereti da su od aprila do avgusta 1992. godine kao pripadnici Kriznog štaba Srpske opštine Skelani, učestvovali u napadu i progonu Bošnjaka i Roma sa šireg područja Srebrenice i Skelana.

S druge strane, srpske porodice s ovog područja decenijama traže pravdu. U istom tužilaštvu godinama stoji pet predmeta za počinjeni zločin nad Srbima.

– Koliko godina porodice treba da čekaju da ti predmeti dobiju svoj epilog – pita Radojka Filipović, predsjednica Skupštine Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

U Skelanima je tokom rata ubijeno 305 Srba, najveći zločini počinjeni su 16. januara 1993. godine kada je ubijeno 69 mještana.

Najmlađa žrtva bio je petogodišnji Aleksandar Dimitrijević, a njegov brat Radislav imao je 11 godina. Većina civila ubijena je na mostu na Drini u zasjedi dok su pokušavali da pobjegnu u Srbiju.

– U napadima 28. divizije tzv. Armije BiH, Skelani su nekoliko puta napadani gdje nisu birani ni civili. Nema pravde. Pitam se da li Tužilaštvo BiH može podići optužnice protiv Naserovih koljača – izjavio je Gojko Simić iz Boračke organizacija Srebrenica.

Za nešto više od mjesec u Skelanima će biti obilježene 23 godine od stradanja Srba. Njihove porodice isto toliko godina čekaju pravdu.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

O PAKLU STRADANjA: Kroz srpska sela srebreničkog kraja

ŠTA JE SA ZLOČINOM NAD SRBIMA U SKELANIMA?

Ni da prebolimo ni da oprostimo | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top