Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zašto nema međunarodne reakcije na oslobađanje Orića

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra neprihvatljivim i sramnim reagovanje ambasada Velike Britanije i SAD, kao i OHR-a u vezi sa ispitivanjem ratne prošlosti sudija i tužilaca, a ne reaguju na oslobađanje Nasera Orića ili izmiještanje grobnica na Ozrenu.

Nedeljko Mitrović
Nedeljko Mitrović

Mitrović je u izjavi Srni ocijenio da je riječ o orkestriranom reagovanju na svaku kritiku i osudu pristrasnog, nestručnog, tendencioznog, projektovanog rada Suda i Tužilaštva BiH.

“Najblaže rečeno to je neprihvatljivo, sramno da na taj način i ovim povodom reaguju iz britanske i američke ambasade, a ne reaguju što se izmiještaju grobnice na Ozrenu. Nisu reagovali na oslobađanje Nasera Orića iako je dokazan zločin na prostoru na kojem je on odlučivao o svemu”, rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, trebalo je da sačekaju razradu zaključaka VSTS-a u vezi sa informacijom Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske o ratnim sudijama i tužiocima koji i sada obavljaju pravosudne funkcije.

“Da ne govorimo o 22 godine nezavisne BiH, kakva je takva je, da se miješaju ambasadori, bez obzira što su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ima tu i Rusija, Srbija, Hrvatska i mnoge druge zemlje, ali samo reaguju Velika Britanija i SAD i odmah za njima i OHR”, kaže Mitrović.

On je dodao je pred predstavnicima ovih država počinjen zločin u Tuzlanskoj koloni i Dobrovoljačkoj ulici, a da se oni nikada nisu oglasili. “Bio bi red da kažu da se to sada procesuira. To bi bio doprinos pomirenju na prostoru BiH, ali oni imaju drugu koncepciju”, ocijenio je Mitrović.

On je podsjetio na međunarodne tužioce Dejvida Švendimena i Džuda Romana koji su obustavili istrage u slučajevima “Tuzlanska kolona” i “Dobrovoljačka ulica”.

“Švendimen je poslat na Kosovu da procesurira zločine nad Srbima. Smiješno, čista demagogija”, zaključio je Mitrović.

VSTS usvojio je u četvrtak, 26. oktobra, zaključak da informacija Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske o ratnim sudijama i tužiocima koji i sada obavljaju pravosudne funkcije, zajedno sa prilozima, bude dostavljena Tužilaštvu BiH na nadležno postupanje.

Zaključkom je predviđeno da VSTS od Ministarstva pravde BiH, Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH zatraži da se po hitnoj proceduri izvrši dopuna člana 44. Zakona o VSTS-u u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez sprovedenog disciplinskog postupka.

Ambasade SAD i Velike Britanije u BiH izrazile su “duboku zabrinutost” zbog zaključaka koji je usvojio VSTS, te smatraju neprimjerenim pritiskom zahtjev da se dostave podaci da li su pojedine sudije i tužioci bili predmet istrage. Zabrinutost je izrazio i OHR, dok je Misija OEBS-a u BiH ocijenila da zaključci predstavljaju “nepotreban pritisak na nezavisne pravosudne institucije”.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mitrović: Sporost u izdavanju naredbi za ekshumacije

Mitrović: Riješiti pitanje srpskih žrtava rata prije …

Mitrović: Zločini mudžahedina teži od zločina u Srebrenici …

Mitrović: Nema odustajanja od obilježavanja mjesta stradanja …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: