fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Žarko Vidović na tribini „Jasenovac, juče i danas“ (audio)

U produžetku donosimo audio zapis sa predavanja „Jasenovac, juče i danas“, održanog na Pravnom fakultetu u Beogradu, na dan 70. godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca, u organizaciji Srpskog kulturnog kola „Sveti despot Stefan Lazarević“ i Svetosavske omladinske zajednice Arhiepiskopije Beogradsko-karlovačke.

Učesnici su bili: profesor dr Žarko Vidović, preživeli zatočenik, i rabin Isak Asiel.

Žarko Vidović je evocirao uspomene na „bliske susrete“ sa ustašama u Zagrebu još 1939. godine, kada su mu razbili lobanju jer je delio beogradski studentski list i zbog toga nije niko bio kažnjen. Nakon nemačkog poraza pod Moskvom, zatočen je sa oko 3000 Srba iz Sarajeva i SKOJ-evcima poput Zije Dizdarevića, sa kojim je bio u istoj ćeliji. Nadali su se da će dolazak italijanske vojske da ih spase. Međutim, na sam Đurđevdan 1942. godine, ustaše ih izvedoše: “Srbi, ajte na uranak“ i staviše u vozove za Jasenovac. Na početku transporta skojevci zapevaše „Đurđevdan“, pesmu koju je kasnije komponovao Goran Bregović. Već tokom samog transporta, mnogi su stradali.

Profesor Vidović je naglasio nadvremensko iskustvo koje čovek stiče u logoru, koje mu omogućava da bude istinska ličnost u naciji kao zavetnoj zajednici.

Na tu temu se nadovezao, rabin Isak Asiel, govoreći i o sastradalničkom odnosu jevrejskog i srpskog naroda.

 

Autor: A. Ž.

Izvor: Stanje stvari

Vezane vijesti:

Dr Žarko Vidović: Vatikan režiser Avnoja | Jadovno 1941.

Beograd: tribina na temu ,,Žarko Vidović: svedok golgote …

Žarko Vidović: Sloboda je direktni put u pokajanje | Jadovno …

Kosovo smo, preko Tita, prodali Albancima! To je naš greh koji …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: