fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ZAPADU NEDOSTOJNE SRPSKE ŽRTVE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/novosti/2014/stradanje.jpg

BEOGRAD, 18. OKTOBRA /SRNA/ – Švedski istoričar Lenert Palm ocijenio je da Zapad ignoriše srpske žrtve iz proteklog rata u BiH, smatra ih nedostojnim, dok sa druge strane „časnim“ žrtvama smatra samo Bošnjake i samo one Hrvate koji su stradali od Srba.

Osvrćući se na niz novinskih izvještaja koji su tokom prethodnog perioda objavljeni u njegovoj zemlji, a odnose se na rat u BiH od 1991 do 1995. godine, Palm je istakao da su prema kriterijumima Zapada jedine „časne žrtve“ tog sukoba muslimani koje je podržavao Alija Izetbegović, dok se hiljade ubijenih Srba nigdje ne pominje.

On je napomenuo da su za Zapad nedostojne žrtve i muslimani koji su podržavali tadašnjeg predsjednika samoproglašene Autonomne pokrajine Zapadne Bosne Fikreta Abdića, kao i hrvatske žrtve koje su stradale od muslimana.

 

Palm u autorskom tekstu u listu „GP“, koji prenose „Večernje novosti“, ističe da BiH u tom pogledu nije usamljena i da, što se tiče Zapada, nijedna srpska žrtva u bilo kom dijelu bivše Jugoslavije nije dostojna.

On upozorava da zapadni mediji koriste opasnu retoriku i sva mjesta koja su u ratu 1990-ih godina bila pod upravom Srba nazivaju „logorima smrti“, da bi u javnosti stvorili utisak da je riječ o mjestima u kojim su nacisti tokom Drugog svjetskog rata ubili milione ljudi.
Pri tom, kako je naveo, zanemaruju da su upravo u jednom takvom logoru – Jasenovcu masovno ubijani Srbi.

 

 

vezane vijesti

https://www.jadovno.com/kosovo/articles/srpske-zrtve-ubijene-u-miru.html

 

https://www.jadovno.com/srebrenica/articles/zalazje-srpske-zrtve-niko-ne-primecuje.html

 

https://www.jadovno.com/novosti-pregled/items/srpske-zrtve-u-20-veku-istorija-i-pamcenje.html

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: