Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZAPAD MALO ZNA O STRADANjU U DONjOJ GRADINI I JASENOVCU

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovac.crnapg.jpgŠef Odjeljenja za centralnu Evropu Međunarodne škole “Jad Vašem” u Izraelu Hava Baruh izjavila je da se u zapadnom svijetu veoma malo zna o stradanju na stratištu Donja Gradina i logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata.

Baruhova je danas u Kozarskoj Dubici održala predavanje za profesore istorije i srpskog jezika u srednjim školama, na kojem je predstavljen interdisciplinarni pristup učenju o holokaustu i čuvanju sjećanja na žrtve.

Predavanje je održano u okviru dvodnevnog seminara o temi “Pedagoški pristup izučavanju holokausta u srednjim školama u Republici Srpskoj”, koji organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Baruhova je istakla da interdisciplinarni pristup izučavanja holokausta ujedinjuje komemoraciju, kolektivno sjećanje, osjećanja, istorijski pristup, umjetnost i ostale discipline sa ciljem sveobuhvatnog razumijevanja holokausta.

Načelnik Odjeljenja za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Mira Grbić precizirala je da se seminar na temu “Pedagoški pristup izučavanju holokausta u srednjim školama u Republici Srpskoj” organizuje treću godinu za redom u saradnji sa Institutom “Jad Vašem” u Izraelu, koja je vodeća institucija u svijetu u izučavanju holokausta.

Ovogodišnjem seminaru prisustvuju profesori istorije i srpskog jezika iz srednjih škola opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Srbac, Gradiška, te grada Prijedora, koji će od 20. do 27. jula pohađati Međunarodnu školu holokausta u Institutu “Jad Vašem” u Izraelu.

“Novi pedagoški pristup izučavanju holokausta baziran je na personalizaciji doživljaja i događaja iz Drugog svjetskog rata i podučavanju o tom periodu istorije čovječanstva na način primjeren uzrastu učenika”, objasnila je Grbićeva.

Ona je dodala da je konačan cilj saradnje sa Institutom “Jad Vašem” u oblasti izučavanja holokausta transfer znanja, iskustava i najboljih primjera iz prakse koji se mogu primijeniti kod nas u okviru nastave iz istorije i srpskog jezika.

“Naš konačni, nacionalni cilj jeste da i mi nađemo način na koji ćemo njegovati i čuvati sjećanje na srpske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i način na koji ćemo o tome podučavati mlade ljude”, istakla je Grbićeva.

Međunarodnu školu holokausta u Izraelu u protekle dvije godine pohađalo je 25 profesora, od kojih će neki danas u poslijepodnevnom dijelu seminara u Kozarskoj Dubici novim učesnicima predstaviti primjere dobre prakse iz nastave.

Profesori i predavači danas će posjetiti i Spomen-područje “Donja Gradina” u Kozarskoj Dubici i etno-domaćinstvo u Knežici.

Seminar će biti završen sutra u 15.00 časova završnom diskusijom i podjelom sertifikata, nakon čega će biti održana konferencija za novinare.

Seminar je organizovan uz podršku Javne ustanove Spomen-područje “Donja Gradina”.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: