fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Žalbeno veće odbilo nove dokaze odbrane Ratka Mladića; Sud neće ni arhivu CIA

U obrazloženju je navedeno da su novi dokazi morali biti podneti sudu pre prvostepene presude, a ne mesec dana kasnije.

General Ratko Mladić
General Ratko Mladić

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu odbilo je nove pisane dokaze koje je u žalbenom postupku Ratku Mladiću priložila njegova odbrana. U obrazloženju je navedeno da su novi dokazi morali biti podneti sudu pre prvostepene presude, a ne mesec dana kasnije, iako je odbrani tada rečeno da je rok dva meseca nakon presude.

Samo je predsedavajuća sudija Prisa Matimba Nijambe izdvojila svoje mišljenje smatrajući da ti novi argumenti treba da se uvaže, jer su relevantni za neke tačke optužnice, a i podneti su u roku bliskom presudi.

Kako za „Novosti“ kaže Mladićev branilac Dragan Ivetić, odbrana je priložila oko 50 novih dokumenata do kojih tokom prvostepenog suđenja nije mogla da dođe.

– Među njima su četiri dokumenta iz arhiva CIA, koji drugačije osvetljavaju šta se sve dešavalo u ratu u BiH vezano za Sarajevo, mudžahedine, naoružavanje i ubijanje svog naroda – kaže Ivetić. – Taj materijal nije bio dostupan jer ga američke vlasti nisu ranije obelodanile. Tu su i dokumenti Unprofora, kao i svedočenje generala Majkla Rouza u Domu lordova u Engleskoj, gde je rekao da u Sarajevu niko nije gladovao, da je Unprofor sve držao pod kontrolom, ali su SAD tajno naoružavale muslimane.

Ivetić navodi da je jedan od odbijenih dokaza i dokument Armije BiH iz avgusta 1994. godine u kojem se govori da u Sarajevu treba da obustave snajpersko delovanje:

– Tu je i pismo komandanta Armije BiH generala Rasima Delića, nakon što se vratio iz tajne posete SAD, koje je poslao komandantu NATO za Evropu Vesliju Klarku. On mu je zahvalio na večeri i poručio da im preko ambasade jave kad da očekuju ono o čemu su pričali. Posle toga je usledilo bombardovanje.

Ivetić navodi da i pored ovakve odluke Veća i bez tih novih dokaza, odbrana ima dovoljno argumenata za žalbu.

Autor: S. J. M.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: