fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ZAJEDNO REŠAVATI PROBLEME SRBA U REGIONU

kancelarija1Nerešena pitanja prava Srba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, i onih koji su iz bivših jugoslovenskih republika izbegli u Srbiju, treba rešavati sinhronizovanim naporima državnih organa i predstavnika srpskih organizacija, pri čemu će važan putokaz biti rezolucija koju će doneti Skupština Srbije. To je jedna od osnovnih poruka sa sastanka direktorke Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu dr Slavke Drašković i predstavnika izbegličkih udruženja sa teritorije Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković obavestila je prisutne predstavnike srpskih udruženja, koji su u izuzetno velikom broju došli na sastanak, o dosadašnjim aktivnostima Kancelarije na rešavanju najvažnijih pitanja prava i položaja Srba u regionu, posebno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U Skupštini Srbije ranije je održano javno slušanje o pravima Srba u regionu, a direktorka Drašković boravila je u Hrvatskoj i razgovarala sa predstavnicima vlasti i srpskih udruženja. Srbi u regionu imaju mnogo problema koji traju veoma dugo, a i dalje su vrlo izraženi, rekla je Slavka Drašković.

„Vlada Srbije radi na tome da se otvoreno govori o tim problemima i njihovom rešavanju, i da se na sastancima sa najvišim predstavnicima zemalja regiona ističu pitanja od značaja za Srbe u regionu. Kancelarija je u saradnji sa srpskim organizacijama pripremila dokumente o najaktuelnijim problemima u svakoj od zemalja regiona“ – rekla je Slavka Drašković i dodala da se radi i na drugim važnim dokumentima, kao što je onaj koji se bavi problemom nepoštovanja međunarodnih ugovora u vezi sa pravima Srba u regionu. Taj dokument biće upućen institucijama stranih država i međunarodnih organizacija.

Direktorka Kancelarije sa žaljenjem je konstatovala da među organizacijama Srba u Hrvatskoj postoji razjedinjenost i naglasila da je neophodno jedinstvo i zajedničko rešavanje problema, sa čime su se složili i prisutni predstavnici srpskih udruženja. Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji i narodni poslanik Miodrag Linta je istakao da je važno uspostaviti partnerski odnos sa Kancelarijom za dijasporu i drugim državnim institucijama i organima kako bi se uspešnije rešavali problemi Srba u regionu. Vreme je da prevaziđemo razjedinjenost i okupimo se oko strateških pitanja od zajedničkog interesa, istakao je Linta.

„Imamo peticiju izbeglih i prognanih Srba u kojoj smo naveli deset ključnih problema. Peticiju je potpisalo 70 hiljada oštećenih građana. Svi smo se složili da se sazove posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije na kojoj će se usvojiti rezolucija o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih i Srba u regionu. U saradnji sa direktorkom Kancelarije i uz konsultacije sa predstavnicima ostalih nadležnih organa definisali smo predlog dokumenta koji se suštinski ne razlikuje od onog koji smo pripremili prošle godine“ – rekao je Linta.

Linta je objasnio da je taj predlog dostavljen svim srpskim institucijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kako bi uputile svoje primedbe i sugestije, i dodao da očekuje da u razumnom roku bude sazvana sednica Skupštine Srbije na kojoj bi rezolucija bila usvojena. Tom rezolucijom želimo da podstaknemo Vladu Srbije da još odlučnije insistira na poštovanju međunarodnih dokumenata koji štite naša ljudska prava, posebno aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji, naglasio je Modrag Linta.

Predstavnici srpskih udruženja naveli su niz problema sa kojima se suočavaju, kao što su pitanja nestalih lica, imovine, penzija, prava glasa i drugo. Ovo je, kako je napomenuto, jedan u nizu sastanaka sa ciljem da se problemi rešavaju što efikasnije, a dogovoreno je da za sledeći skup budu pozvani i predstavnici ostalih udruženja koji ovom prilikom nisu bili prisutni.

Izvor:  Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: