Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ЗАХТЈЕВ ЗА УКЛАЊАЊЕ СПОМЕНИКА ПРИПАДНИЦИМА ХВО-а

rabic_spomenik.jpg

ДЕРВЕНТА, (СРНА) – Удружење ратних заробљеника из Дервенте осудило jе подизање споменика припадницима 103. бригаде ХВО на католичком гробљу Рабић код Дервенте и оциjенило церемониjу откривања споменика као провокациjу, jер су у њоj учествовала лица обучена у униформе ХВО-а са оружjем.

Удружење ратних заробљеника из Дервенте захтиjева од инспекциjских органа да уклоне споменик хрватским воjницима на католичком гробљу Рабић и наводе да он представља провокациjу.

Бивши заробљеници хрватских логора подсjећаjу да су управо припадници ове jединице за вриjеме рата 1992. године починили наjстрашниjе злочине над српским цивилима коjи су били заробљени у четири логора у Дервенти.

Предсjедник Удружења ратних заробљеника из Дервенте Драго Кнежевић рекао jе да се jедан од логора налазио у бившем складишту ЈНА на Рабићу, коjе jе од мjеста гдjе jе подигнут споменик хрватским воjницима удаљено свега стотинак метара.

“У логору Рабић Хрвати су држали око 200 српских цивила, међу коjима jе било жена и стараца. У овом логору припадници 103. бригаде ХВО-а су, заjедно са чуварима логора, мучили, понижавали, малтретирали, премлаћивали и силовали логораше. Неколико логораша убиjено jе наочиглед осталих заробљених српских цивила. Давали су нам со, а онда су нас данима држали без воде“, рекао jе Кнежевић.

Он jе истакао да за ове злочине jош нико ниjе процесуиран, иако jе тужба Суду БиХ предата приjе седам година.

“Знаjу се наредбодавци, као и извршиоци злочина. Тужилаштво БиХ води истрагу против два-три лица, али никако да их доведу пред лице правде да одговараjу за злочине коjе су починили“, нагласио jе Кнежевић.

Према Кнежевићевим риjечима, бивши српски логораши хрватских логора у Дервенти за своjа страдања наjвише терете хрватско-муслиманско општинско ратно руководство, као и начелника полициjске станице у Дервенти коjи су наредили формирање логора.

Риjеч jе о предсjеднику Скупштине општине Винку Бегићу, званом Шиљо, начелнику Полициjске станице Ивану Дуспари, предсjеднику дервентског ХДЗ-а Ики Станићу и предсjеднику СДА у овоj општини Сулеjману Алиjагићу, истакао jе Кнежевић.

Бивши српски логораши захтиjеваjу од надлежног општинског органа да саопште да ли jе за подизање споменика издата дозвола.

Из Општинског одjељења за просторно уређење Срни jе саопштено да ниjе издато рjешење за подизање споменика погинулим припадницима 103. бригаде ХВО на католичком гробљу Рабић, као и да нико то ниjе до сада ни тражио.

 

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: