fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ZAHTJEV UN DA PROGLASE DAN GENOCIDA U SREBRENICI

Srebrenica_1-a2a3fbc5Velika Britanija, uz podršku Holandije i SAD, uputiće Savjetu bezbjednosti UN novu rezoluciju o BiH u kojoj se izričito traži da 11. jul bude proglašen međunarodnim danom pomena na žrtve genocida u Srebrenici i da u obrazovni sistem BiH i drugih zemalja bude uvršteno gradivo koje će zločine okarakterisati kao genocid.

Predložena rezolucija, koja je u posjedu „Glasa Srpske“, biće na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti UN u godini u kojoj će biti obilježeno 20 godina od dešavanja u Srebrenici, o čijem karakteru nema jedinstvenog stava u BiH.

Izvor ovih novina upozorava da je ovo jedna od najoštrijih rezolucija u vezi sa dešavanjima u Srebrenici 1995. godine.

„To se posebno odnosi na dio kojim je zatraženo da nova istorija za sve u BiH bude da je na tom mjestu počinjen genocid i da nove generacije rastu na tim lekcijama. To Srbi ne smiju da prihvate“, rekao je sagovornik „Glasa Srpske“.

Istoričar Čedomir Antić smatra da je pritisak kada je riječ o Srebrenici stalno prisutan, a da se pojačava u vrijeme kada se priprema obilježavanje dešavanja u ovoj opštini 1995. godine.

„Njihova ideja je da je zločin jedne strane za svaku osudu, dok zločin sa druge strane može da bude opravdan“, rekao je Antić.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Srebrenica falsifikovanje istorije – Jadovno 1941.

SREBRENICA – POLITIČKI INSTRUMENT – Jadovno 1941.

knjiga „srebrenica – kako se zaista zbilo“ na … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: