Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zahtev RS: Žrtve “Oluje” izuzeti iz revizije državljanstva!

BiH pasoš
BiH pasoš

Zahtev Narodne Skupštine RS da se proterani iz Hrvatske oslobode kontrole državljanstva. Zjajić: Ove norme Ustava BiH ne odnose se na većinu Srba prognanih 1991. godine

BANjALUKA – Skandalozna je i neprimerena odluka Ministarstva civilnih poslova BiH da Srbe proterane iz Hrvatske stave u isti koš sa mudžahedinima koji su u ratu u BiH sekli srpske glave! Od Saveta ministara BiH zahtevamo da žrtve “Oluje” odmah izuzmu iz procesa revizije državljansta BiH! Ovo je u petak za “Novosti” izjavio potpredsednik NS RS Nenad Stevandić. A juče se istim povodom oglasio i pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Milan Zjajić. On tvrdi da je najveći broj Srba, proteranih iz Hrvatske već prijavljen u RS, a naknadnim upisom biće im omogućeno da odmah dobiju državljanstvo BiH.

Udruženja Srba proteranih iz Hrvatske najoštrije su digla glas protiv odluke MIP BiH o reviziji državljanstava BiH za oko 20.000 ljudi, koji su to pravo stekli naturalizacijom od aprila 1992. do januara 2006. Revizija je počela 1. oktobra ove godine, a ljudi koji su predmet kontrole obimnu dokumentaciju u Sarajevu treba da dostave u roku od godinu dana. Ako to ne učine, ili ako u ovom procesu ne dokažu “stvarnu vezu” sa BiH, koja se dokazuje podacima o rođenju, poreklu, imovini, bračnom suprugu i deci, biće im oduzeto državljanstvo i pasoš BiH!

U RS je iz Hrvatske proterano oko 24.000 Srba. Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Milan Zjajić izjavio je juče da će u prvoj fazi biti obrađeni predmeti 200 izbeglih Srba. On kaže da je osnovni razlog za raspisivanje poziva to što veliki broj osoba koje su stekle državljanstvo naturalizacijom nije moguće pronaći na navedenim adresama.

– Srbi iz Hrvatske su u velikom broju već imali državljanstvo BiH – kazao je Zjajić. – Činjenicom da je najveći broj 6. aprila 1992. imao prijavljen boravak u RS omogućeno je da nakanadnim upisom budu primljeni u državljanstvo BiH, tako da se ni na koga od njih ne odnose ove norme Ustava BiH i Zakona o državljanstvu – naglasio je Zjajić.

PLAŠE SE DA IDU U HRVATSKU

Udruženja Srba proteranih iz Hrvatske već su najavila bojkot procesa revizije državljanstava.

– Niko od prognanih Srba neće na reviziju, jer je to lakrdija i bezobrazluk – kazao nam je Krsto Žarković, predsednik Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

DžAKULA: IZBJEGLI SRBI IZ HRVATSKE IMAJU PRAVO NA DRŽAVLjANSTVO BiH

USKORO MIRNI PROTESTI ISPRED KANCELARIJA EU I AMERIČKE AMBASADE

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: