Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zahtev da se Zrenjaninu vrati staro ime: Neće heroja, hoće kralja

Zahtev da se Zrenjaninu vrati staro ime baš na godišnjicu preimenovanja Bečkereka u Petrovgrad. Akcija Patriotskog bloka DSS i Dveri za predratni naziv grada po Petru I Karađorđeviću

Nece_heroja

SLUČAJNO ili planski, tek, s jučerašnjim obeležavanjem 80-godišnjice preimenovanja Bečkereka u Petrovgrad, stigao je zahtev da se Zrenjaninu vrati stari naziv – Petrovgrad!

Sličnih inicijativa bilo je i ranije. Najznačajniji poduhvat odigrao se krajem osamdesetih, s buđenjem višestranačja. Ondašnja opozicija, predvođena SPO, posle akcije povratka spomenika kralja Petra Prvog Karađorđevića na trg, izdejstvovale su i referendum za obnavljanje naziva Petrovgrad, koji je ukinut 1946. Više od dve trećine građana, međutim, izjasnilo se za zadržavanje imena Zrenjanin.

– Već nekoliko godina zastupamo stav da grad nosi ime čoveka koji ništa nije značio u Zrenjaninu. Predlažemo da se vrati predratni naziv i da se zovemo ponovo Petrovgrad. Želimo da se odužimo kralju Petru po kome smo bili poznati – kaže Sredo Pajić, iz Patriotskog bloka DSS i Dveri, čija se inicijativa poklopila sa proslavom jubileja oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, ali i uvođenjem imena Petrovgrad 18. novembra 1935. godine.

Banatsko središte, inače, nekoliko je puta kroz istoriju menjalo ime, što je zaista kuriozitet. Od prvobitnog Bečkereka, u jednom trenutku, u drugoj polovini 18. veka, postalo je čak Nova Barselona, posle pristizanja doseljenika iz Španije! Kako su se smenjivali vlastodrŠci, bio je Nađ Bečkerek, pa Gros Bečkerek. Da bi zatim poneo ime po kralju Oslobodiocu i na kraju se prepustio Zrenjaninu…

TABLE NA ulazima u Zrenjanin iz pravca Beograda, Novog Sada i Srpske Crnje, juče su osvanule nove table sa imenom grada, na kojima, osim zvaničnog i tradicionalnog mađarskog, prvi put stoji i nekadašnji naziv – Petrovgrad. Direkcija za izgradnju i uređenje grada najavila je postavljanje još pet takvih tabli.

– Gradu ne treba menjati ime, već da ga i dalje nosi po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. Ponosni smo na naše narodne heroje koji su dali život da bismo živeli u slobodi – reaguje na inicijativu Nedeljko Papić, predsednik SUBNOR.

Politička volja drugih merodavnih u gradu o vraćanju imena Petrovgrad nije poznata. Stranke iz vladajuće koalicije (SNS-SPS) poručuju da nemaju stav o ovome, kao i da su u ovom trenutku okrenute daleko važnijim stvarima.

– Znamo da promena imena grada zahteva brojne dodatne administrativne zahvate koji opterećuju državu i građane. Ali, naša moralna obaveza je vratiti Petrovgrad – poručuje Pajić.

SKRAJNUT

SPOMENIK Žarku Zrenjaninu, koji je otkrio Tito 1952. godine, decenijama je krasio centar grada, a onda ustupio mesto kralju Petru, čiji je obnovljeni spomenik vraćen na glavni trg 2006. godine. Žarko je skrajnut i našao se ispred ulaza u zgradu bivšeg SKJ, poznatiju kao „Komitet“, koja je zapuštena.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Ne zaboraviti stradalnike u Veleizdajničkom procesu

Rusija pomogla besplatno, Francuzi naplatili..

Sjajna vest: Obnavlja se kuća Milunke Savić!

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: