Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zagrebački istoričar: Hrvati negiraju sramnu istoriju

Datum objave: sreda, 7 novembra, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Posle tvrdnji da su Srbi izvršili genocid u NDH. Klasić: Decu uče antifašizmu, a ona stanuju u ulicama nazvanim po ustaškim zločincima.

Ustaški poglavnik Ante Pavelić

Žalosno je to što je u Hrvatskoj pojava revizionizma sve više, ali i to što on više ne dolazi samo iz opskurnih krugova, nego i od školovanih istoričara.

Ističe ovo, za “Novosti”, jedan od vodećih hrvatskih istoričara dr Hrvoje Klasić, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pošto je splitski istoričar Stjepan Lozo u skandaloznoj knjizi “Ideologija i propaganda genocida nad Hrvatima, projekt homogena Srbija 1941 ” utvrdio da su Srbi 1941. u NDH počinili genocid nad Hrvatima?!

Klasić kaže da je cela rasprava o toj knjizi, ali i temi pokušaja novog pisanja istorije, vrlo komplikovana u zemlji u kojoj decu u osnovnoj školi uče da je Nezavisna Država Hrvatska bila zlo i zločinački projekat Hitlera i Musolinija, dok ona istovremeno žive u ulicama nazvanim po ustaškom doglavniku Mili Budaku ili ministru iz Pavelićeve vlade Juliju Makancu.

– Kada je reč o samom Lozi, o njemu ništa ne znam. Nije ništa loše da se istražuje hrvatska istorija, ali na temelju naučnih činjenica, a ne proizvoljnih i neutemeljenih stavova.

Posebno me zabrinjavaju pokušaji izvrtanja ovog dela hrvatske istorije i negiranje jednog od najsramnijih delova hrvatske istorije, genocida i Holokausta iz vremena NDH – ističe Klasić.

On naglašava da je to posebno opasno u vremenu u kojem živimo:

– Mi imamo problem što bi nekim stvarima trebalo da se bave policija i pravosuđe, pogotovo onim gde se negira hrvatski ustav, da ne kažem i norme i temelji antifašističke Evrope – tvrdi profesor Klasić.

On napominje da pokušaji revizionizma postoje u gotovo svim evropskim državama. Ali, ističe on, i društva se prema njima odnose drugačije – pomno se posmatra da li se time krše zakoni:

– Mi u Hrvatskoj imamo dvosmislen i nedosledan odnos prema prošlosti, pa je teško uprti prstom u onoga ko bi u ovakvoj situaciji trebalo da reaguje.

Imamo sistemski problem u Hrvatskoj od samog početka, kada smo stavili antifašizam u ustav, uveli državni praznik Dan antifašizma, a i prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman bio je partizan i antifašist.

Sa druge strane, tolerisalo se rušenje spomenika i menjanje imena ulica koje su nosile naziv po antifašistima. Tolerisalo se da paravojne formacije nose imena po ustaškim zločincima. Sada, na osnovu tog licemerja, žanjemo što smo posejali – kaže Klasić.

Hrvoje Klasić

Inače, Lozina knjiga u Hrvatskoj nije izazvala neke posebne reakcije, o njoj pišu pre svega mediji bliski crkvi. Recenzent dr Ivo Rendić Miočević napisao je da knjiga menja neke izgrađene paradigme o poziciji i ulozi Hrvata i Srba i da donosi pouzdan prikaz oblikovanja i plasmana optužbe Hrvata za nepostojeći genocide nad Srbima do leta 1941.

SPLITSKI REVIZIONIZAM

Bolji poznavaoci prilika odavno su upoznati sa činjenicom kako u Splitu postoji izuzetno zahvalna, pa i prilično brojna, publika za konzumaciju najluđih revizionističkih poduhvata, čije autore ništa ne može omesti u razvijanju sve sramnijih zaključaka. Ponajmanje to mogu činjenice. Jedan od junaka te scene je Stjepan Lozo, nekadašnji upravnik Pomorskog muzeja u Splitu i profesionalni istoričar – napisao je u zagrebačkom “Telegramu” Dragan Markovina.

Autor: J. Kerbler

Izvor:Večernje novosti

Vezane vijesti:

Lozo: Srbi u NDH počinili genocid nad Hrvatima

Markovina: Nije problem Lozo, već učešće glavnih medija

Moj put kroz Jasenovac
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top