Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Markovina: Nije problem Lozo, već učešće glavnih medija

Datum objave: utorak, 6 novembra, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Hrvatski istoričar Dragan Markovina upozorava na činjenicu da glavni hrvatski mediji promovišu revizionističke teze o ustaškoj državi u Drugom svjetskom ratu i negiranje genocida i zločina koji su počinjeni u njoj.

Jasenovac

Markovna napominje da je splitska “Slobodna Dalmacija”, koja je nastala kao rezultat borbe partizana, objavila intervju sa Stjepanom Lozom, koji promoviše tezu da su Srbi počinili genocid nad Hrvatima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Markovina napominje da u Splitu postoji “veoma zahvalna i prilično brojna publika za konzumiranje najluđih revizionističkih poduhvata, čije autore ništa ne može omesti u razvijanju sve sramotnijih zaključaka”, prenose hrvatski portali.

Lozo u svojim istupima i knjigama iznosi teze koje nisu potkrijepljene nikakvim relevantnim dokazima niti argumentima.

On ustaške zločine naziva “narodnom samoodbranom od velikosrpskog genocida”.

Pri tome, napominje Markovina, Lozo potpuno prećutkuje ideološku podlogu ustaškog pokreta, zakonske odredbe ustaške države usmjerene na progon Srba, postojanje logora smrti u Jasenovcu, Staroj Gradišci, Koprivnici i Jadovnom, a sve da bi na kraju zaključio da je od ljeta 1941. godine “nekih zločina ipak bilo”.

“Na stranu nedostatak ikakvih skrupula, ali ostaje pitanje kako se narodnom samoobranom može nazvati državno organizovani zločin masovnih razmjera, koji je imao ideološku i zakonodavnu podlogu, te koristio represivni i administrativni aparat države da bi bio sproveden u djelo?”, pita Markovina.

On ukazuje da pravi problem nisu ni Lozo, ni njegova knjiga, već činjenica da se ovakve teze, u kojima se, osim očiglednih istorijskih falsifikata, otvoreno glorifikuju rješenja iz ustaške države usmjerena protiv pripadnika ostalih naroda, promovišu u glavnim hrvatskim medijima.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Lozo: Srbi u NDH počinili genocid nad Hrvatima

Slavko Vasić iz Adaševaca, preživeli zatočenik Jasenovca

Moj put kroz Jasenovac
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top