Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Загреб присвојио имовину и новац српских предузећа и банака

Хрватска је уредбама практично присвојила имовину предузећа и банака из Србије, као и новац који се налазио у тамошњим филијалама, изјавио је адвокат Иван Симић, савјетник за праћење процеса у Хрватској.

(Фото лична архива)
(Фото лична архива)

Поводом информације да је хрватско Министарство државне управе дало у закуп од 30 година још седам некретнина које су власништво Србије или БиХ, након што је у новембру издато 15 објеката, Симић је истакао да никада није утврђено колико је новца српских банака остало у тој земљи, након што је почетком деведесетих година прошлог вијека усвојила низ прописа о забрани располагања и преношења средстава ван њених граница.

“Југобанка је имала више филијала у Хрватској, као и Инвестбанка. Одређене кредитне линије су биле повучене, а никада нису сервисиране. Привредна банка Загреб, која је требало да ради наплату за рачун Југобанке, рецимо никада није тражила потраживање кредита које је узело бродоградилиште у Ријеци”, рекао је Симић за РТС.

Истичући да правни поредак Хрватске баштини конзистентност да се легализује оно што је посљедица ратних дешавања, Симић је нагласио да чуди изостанак реаговања из ЕУ, с обзорим на то да је правна држава њена тековина.

Он наводи да је имовина Југобанке практично два пута конфискована, и то доношењем уредбе о ликвидацији филијала када је цјелокупна имовина измјештена из централе и дата другој банци, а други пут када је та иста банка која је одређена да се стара о наплати потраживања 2001. године одлучила да се то потраживање укине и пренесе на државну Агенцију за санацију банака.

“То практично значи да оне фирме које су повукле средства преко Југобанке не морају ни да плате своју обавезу”, појаснио је Симић.

Када је ријеч о одмаралиштима српских предузећа на хрватском приморју, Симић каже да се чини да су она заувијек изгубљена јер је њихова судбина и гора од банака.

“Имате истовремено поступке стечаја и ликвидације, што је немогуће у привреди. У Сплиту се тако отвара поступак стечаја Југобанке иако се годинама води ликвидациони поступак. Не може се водити стечајни поступак без стечајне масе. Ми у Хрватској тако имамо већ други круг национализације”, рекао је Симић.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Крше међународно правоХрвати стављају на добош српске …

Хрвати издају у закуп још три српска одмаралишта 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: