fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zagreb pokušava da preduprijedi odluke Strazbura i otme imovinu

Novosadski advokat Zoran Ristić ocijenio je da Hrvatska Prijedlogom zakona o podsticanju ulaganja, o kojem se Sabor treba izjasniti u februaru, pokušava da preduprijedi presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po tužbama srpskih preduzeća čija je imovina oteta.

Trg bana Jelačića, Zagreb
Trg bana Jelačića, Zagreb

Ristić, čija je advokatska kancelarija „Ristić i partneri“ uputila čak četiri predstavke srpskih firmi i banaka protiv zvaničnog Zagreba i o kojim bi sud u Strazburu trebao uskoro odlučivati, smatra da Zagreb ovim potezom želi da spriječi odluku Suda, za koju vjeruje da će biti pozitivna.

„Pošto se očekuju pozitivne odluke u korist srpskih firmi kojima je nezakonito oduzeta imovina, Zagreb je rešio da te odluke praktično spreči još pre nego što su donete“, rekao je Ristić za današnje „Večernje novosti“.

Tako će, kako je naglasio, srpske firme imati presude u svoju korist, ali će u njihovim hotelima i lokalima biti novi zakupci sa ugovorima na 10 godina.

„Ovaj zakon je diskriminatorski i mi smo pred Božić od Suda u Strazburu tražili da donese privremenu meru kojom će sprečiti donošenje i primenu ovog zakona, jer on sprečava rad i sprovođenje presuda samog suda“, objasnio je Ristić.

Vlada Hrvatske usvojila je ove sedmice i poslala u skupštinsku proceduru konačne izmjene Zakona o podsticanju ulaganja prema kojima bi srpske firme koje su za vrijeme bivše Jugoslavije imale imovinu u toj državi i definitivno mogle da ostanu bez nje.

Novim zakonom, o kojem će se Sabor izjašnjavati u februaru, predlaže se da se „državna imovina koja nije u funkciji i na kojoj se ne obavlja nikakva ekonomska djelatnost“ može dati u zakup preduzetnicima na 10 godina, i to bez plaćanja najamnine.

Uslov je da investitor u roku od tri godine uloži u projekat tri miliona evra i da se istovremeno vrijednost državne imovine poveća za 50 odsto. Poslije isteka roka preduzetnik stiče pravo i na trajan otkup na način i pod uslovima koji će se odrediti posebnim pravilnikom.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: