fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Загреб покушава да предуприједи одлуке Стразбура и отме имовину

Новосадски адвокат Зоран Ристић оцијенио је да Хрватска Приједлогом закона о подстицању улагања, о којем се Сабор треба изјаснити у фебруару, покушава да предуприједи пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру по тужбама српских предузећа чија је имовина отета.

Трг бана Јелачића, Загреб
Трг бана Јелачића, Загреб

Ристић, чија је адвокатска канцеларија „Ристић и партнери“ упутила чак четири представке српских фирми и банака против званичног Загреба и о којим би суд у Стразбуру требао ускоро одлучивати, сматра да Загреб овим потезом жели да спријечи одлуку Суда, за коју вјерује да ће бити позитивна.

„Пошто се очекују позитивне одлуке у корист српских фирми којима је незаконито одузета имовина, Загреб је решио да те одлуке практично спречи још пре него што су донете“, рекао је Ристић за данашње „Вечерње новости“.

Тако ће, како је нагласио, српске фирме имати пресуде у своју корист, али ће у њиховим хотелима и локалима бити нови закупци са уговорима на 10 година.

„Овај закон је дискриминаторски и ми смо пред Божић од Суда у Стразбуру тражили да донесе привремену меру којом ће спречити доношење и примену овог закона, јер он спречава рад и спровођење пресуда самог суда“, објаснио је Ристић.

Влада Хрватске усвојила је ове седмице и послала у скупштинску процедуру коначне измјене Закона о подстицању улагања према којима би српске фирме које су за вријеме бивше Југославије имале имовину у тој држави и дефинитивно могле да остану без ње.

Новим законом, о којем ће се Сабор изјашњавати у фебруару, предлаже се да се „државна имовина која није у функцији и на којој се не обавља никаква економска дјелатност“ може дати у закуп предузетницима на 10 година, и то без плаћања најамнине.

Услов је да инвеститор у року од три године уложи у пројекат три милиона евра и да се истовремено вриједност државне имовине повећа за 50 одсто. Послије истека рока предузетник стиче право и на трајан откуп на начин и под условима који ће се одредити посебним правилником.

Извор: СРНА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: