Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zagreb i Strazbur zajedno protiv Srba

Beogradskom preduzeću “Kontaktor” pre 11 godina hrvatski sud vratio imovinu, ali to nikako da se uknjiži. Sudija u Evropskom sudu odbio žalbu naše firme i obavestio da će uništiti njihov predmet

Pravni zastupnik "Kontaktora" Miloslav Ivić i sud u Strazburu
Pravni zastupnik “Kontaktora” Miloslav Ivić i
sud u Strazburu

Beogradski “Kontaktor d.o.o.” jedina je srpska firma u Hrvatskoj koja je dobila spor oko imovine konfiskovane devedesetih. Ni 11 godina od presude, međutim, oni ne mogu da se uknjiže kao vlasnici, a Evropski sud za ljudska prava u Strazburu nedavno im je odbacio predstavku.

 – “Kontaktor” je imao dva poslovna prostora u Zagrebu i stan u Splitu. Te su nekretnine oduzete posle donošenje famozne hrvatske uredbe iz 1992, i zakona tri godine kasnije, kojima je podržavljena imovina srpskih preduzeća. Bez pomoći Srbije, firma je pokrenula spor protiv jednog od sticalaca u nizu (imovina je od momenta podržavljenja nekoliko puta preprodavana), i dobila ga – kaže pravni zastupnik Miloslav Ivić.

Odluka zagrebačkog Trgovačkog suda 2007, na opšte iznenađenje, bila je da stanje u zemljišnim knjigama mora da se vrati na 1990, odnosno da nekretnina pripada srpskoj firmi.

Međutim, Hrvatski zemljišnoknjižni sud je odbio da je sprovede i upiše “Kontaktor” kao vlasnika, uz obrazloženje da je u zemljišnjim knjigama upisano drugo lice, a ne tuženi.

– Prenebregli su da presuda glasi da se nište svi upisi posle 1991. Stav Zemljišnoknjižnog suda prihvataju i Viši, i Ustavni sud, posle čega smo se žalili Strazburu – kaže Ivić.

Tek tamo su doživeli šok. Sudija pojedinac proglasio je njihovu predstavku neprihvatljivom jer se konfiskacija imovine desila pre nego što je Hrvatska potpisala Konvenciju o ljudskim pravima i prihvatila Evropski sud. Sudija je, laički rečeno, “pobrkao lončiće”, jer se “Kontaktor” nije žalio što mu je imovina oduzeta i što je hrvatsko pravosuđe ne vraća. Žalili su se jer Zemljišnoknjižni sud neće da ispoštuje pravosnažnu presudu svojih kolega, i to punih 10 godina pošto je Hrvatska potpisala Evropsku konvenciju.

Sekretarijat Suda u Strazburu obavestio je advokata Ivića da na odluku sudije pojedinca nema mogućnosti žalbe i da će njihov predmet biti uništen.

– Evropski sud je obično pravičan kada Srbiju tuže njeni građani ili stranci, ali je nepravičan kada Srbi tuže neku od članica EU, u konkretnom slučaju Hrvatsku – kaže Ivić. – Srbija je nemoćna da pomogne svojim firmama. Za razliku od Hrvatske, koja je odmah rekla da našu imovinu oduzima trajno, Srbija je imovinu bivših republika posle raspada države oduzela samo privremeno. Danas naši sudovi hrvatske i slovenačke nekretnine masovno vraćaju.

ČEKAJU ISHOD ZA “MLADOST TURIST”

Što se tiče “Kontaktora”, srećna okolnost je, po rečima advokata, da su tužili i ostale sticaoce u nizu i da tu još nema pravosnažnih presuda. Ustavni sud Hrvatske verovatno će presuditi negativno, pa će opet podneti predstavke Strazburu. U međuvremenu se nadaju da će predmet “Mladost turista”, koje je Prvo veće Evropskog suda odbacilo, stići pred Veliko veće. Ukoliko ono presudi u korist srpske firme, ima šanse da i ostala preduzeća iz Srbije dočekaju pravdu.

Autor: V. C. S.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Strazbur ne da srpsku imovinu u Hrvatskoj | Jadovno 1941.

Strazbur prvi put o srpskoj imovini u Hrvatskoj | Jadovno 1941.

Strazbur da reaguje na pljačku imovine Srba | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: