fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ZAGREB DA ZABRANI UDRUŽENjA I KNjIGE KOJE NEGIRAJU GENOCIDNU NDH

Miodrag Linta

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je EU, OEBS i Savjet Evrope da konačno zatraže od Vlade Hrvatske da zabrani sva udruženja i knjige koje negiraju genocidni karakter Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, počinjen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima.

Linta u saopštenju poziva ove evropske institucije da zatraže od Zagreba da zabrani udruženja i knjige, koji iskrivljuju istorijske činjenice s ciljem da se prekroji i falsifikuje istorija Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj.

On ocjenjuje da nedavna promocija knjige „Razotkrivena jasenovačka laž“ autora Josipa Pečarića i Stjepana Razuma u Zagrebu predstavlja jedan u nizu dokaza da se u Hrvatskoj sve masovnije negira genocid u Jasenovcu i genocidni karakter NDH.

Knjigu je, podsjeća on, objavilo Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje je od svog osnivanja poznato po negiranju Jasenovca kao logora smrti.

Linta ocjenjuje da važnu ulogu u rehabilitaciji ustaštva i NDH ima Vlada Hrvatske, te da Ministarstvo hrvatskih branilaca godinama finansijski podržava više radikalno revizionističkih udruženja, među kojima su Udruženje Hrvatski domobran i pomenuto Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Udruženje Hrvatski domobran, napominje Linta, izdaje istoimeni list u kojem slavi ustaški pokret i NDH i jasno zastupa stav: „da nije bilo ustaškog pokreta ne bi bilo ni NDH, a da nije bilo NDH ne bi bilo ni današnje Hrvatske“.

On podsjeća da je Ministarstvo hrvatskih branilaca dalo Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac 7.000 evra i na taj način jasno poslalo poruku da je temelj Tuđmanove Hrvatske ustaštvo i genocidna NDH, a ne ZAVNOH i antifašizam.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: