fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Заборављени покољ у Панчеву: Нацисти су издвојили 36 људи, а онда…

Нацисти су издвоjили 36 људи, а онда су им рекли – ТИ УЖЕ, ТИ МЕТАК! (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Као одмазду за напад на немачке воjнике, Вермахт jе насумично изабрао 36 људи са панчевачких улица, 21. априла 1941. године у преподневним часовима

Вjешање и стрељање српских цивила у Панчеву 21. априла 1941.
Вешање и стрељање српских цивила у Панчеву 21. априла 1941.

Један од наjгорих нацистичких злочина у Другом светском рату у Србиjи jе онаj коjи се десио у Панчеву. Као одмазду за напад на немачке немачке воjнике, Вермахт jе насумично изабрао 36 људи са панчевачких улица, 21. априла 1941. године у преподневним часовима. Нешто касниjе, они су повешани и стрељани.

Жртве су подељене у две групе. Прва група jе одведена одмах поред улаза у гробље где су направљена импровизована вешала, а друга група jе поређана испред гробљанског зида. Пре егзекуциjе, овим људима jе “суђено”: 18 њих jе осуђено на смрт вешањем, а 18 на стрељање. “Ти уже, ти метак”, говорио jе нацистички званичник коjи их jе “осудио”.

Вешање српских цивила
Вешање српских цивила

Једна од жртава била jе жена коjа jе продавала поврће на градском тргу. Међу настрадалима нашао се петнаестогодишњи дечак, чиjи jе “злочин” било то што сабља његовог мртвог оца виси на зиду куће.

Оваj масакр наредио jе командант града Оберстлоjтнант Фриц Банделов, као одмазду за убиjена два немачка воjника у окршаjу са остацима jугословенске воjске, три дана после капитулациjе.

Стрељање српских цивила
Стрељање српских цивила

Герхард Гронефелд, немачки воjни фотограф, снимио jе егзекуциjу Срба.

Вешање jе добровољно извршио jедан Фолксдоjчер, месарски помоћник коjи оваj “jезиви посао” како jе написао Гронефелд, “обавио са великом бруталношћу и очитим задовољством”, што се може видети и на фотографиjама.

Погледаjте видео стравичног страдања људи:

Извор: TELEGRAF

Везане виjести:

ДРАГИНАЧКА ТРАГЕДИЈА

„ВЕЛИКИ ШКОЛСКИ ЧАС“ У ШУМАРИЦАМА

На данашњи дан: Немачки злочин у Крагуjевцу

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

3 Responses

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: