Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zaboravljeni miting: Kako su Amerikanci slavili Hitlera (VIDEO)

Na internetu se pojavio snimak gotovo zaboravljenog “proameričkog mitinga”, organizovanog u Njujorku 20. februara 1939. na kom je 20.000 ljudi izvodilo nacistički pozdrav ispred zastave SAD i slike Džordža Vašingtona okićene kukastim krstovima.

Nacistički miting u Njujorku 1939. godine (Foto: rarehistoricalphotos.com)
Nacistički miting u Njujorku 1939. godine
(Foto: rarehistoricalphotos.com)

Lider mitinga Fric Kun, Amerikanac njemačkog porijekla, se tokom zakletve zastavi odrekao “jevrejskih medija” i pozvao da se “Amerika vrati američkom narodu…” i postane “bijela”.

Sedmominutni klip koji je režirao Oskarom nagrađen dokumentarista Maršal Kari zapravo je spoj više fragmenata snimljenih u Medison Skver Gardenu. Miting je prekinut kada je Isador Grinbaum, 26-godišnji Jevrej iz Bruklina istrčao na scenu.

On je tada bačen u masu i pretučen, prije nego što je policija stigla. Kao da to nije bilo dovoljno, kažnjen je za nedolično ponašanje novčanom kaznom u iznosu od 25 dolara (današnjih 431).

“Dio Kunovog govora koji nije prikazan u filmu, ističe oca Kolina, čije su radio emisije hvalile Hitlera i Musolinija i imale publiku od oko 30 miliona ljudi”, kaže autor filma.

“Henri Ford i Čarls Lindberg izrazili su svoja antisemitska uvjerenja, a medijski mogul Vilijam Rendolf Herst je izjavio: ‘Kad god čujete da je neki istaknuti Amerikanac nazvan fašistom, zapravo je riječ o lojalnom građaninu koji se zalaže za amerikanizam”.

Možda je imajući to u vidu, Kari istakao izjavu novinara Njujork tajmsa iz tog vremena Halforda E. Lakoka, koji je rekao: “Kad fašizam dođe u Ameriku, neće biti označen kao ‘Mejd in Džermani’; neće imati obiljležja svastike; neće se zvati fašizmom. Zvaće se, naravno, amerikanizmom”.

“Za mene je najstrašniji dio filma reakcija gomile. Dvadeset hiljada Njujorčana koji vole svoju djecu i vjerovatno su fine komšije, došlo je s posla tog dana, obuklo odijela i suknje i otšlo da aplaudira, smije se i pjeva, dok je govornik dehumanizovao ljude koji će u narednih nekoliko godina biti ubijani. Ovo nije toliko pokazatelj loših stvari koje su Amerikanci radili u prošlosti, koliko upozoravajuća priča o tome šta bismo mogli da uradimo u budućnosti”.

(Daily Mail/B92)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: