Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zaboravljena misija: Mali tim junaka spasao je ceo svet od nacista, a nema ih u udžbenicima istorije

Za vreme Drugog svetskog rata saveznici su sprovodilli dobro poznate operacije poput „Dana D“ u nameri da poraze Treći rajh. Međutim malo ko zna da je mali norveški tim junaka možda spasao svet od dominacije nacista.

Vemork Foto: Skotten / Wikipedia
Vemork Foto: Skotten / Wikipedia

Nemačka je osvojila Norvešku 1940. godine dok se ostatak Evrope uglavnom opirao nacističkom režimu Adolfa Hitlera. Iako Norveška na prvi pogled ne deluje kao strateška meta, Hitler je želeo jednu veoma važno postrojenje pod svojom kontrolom.

U pitanju je Vemork fabrika teške vode koja se nalazi nekih 160 kilometara od Osla blizu grada Rjukana.

Teška voda sadrži deuterijum, izotop vodonika koji sadrži neutron u jezgru i ključni je sastojak potreban za stvaranje lančane reakcije koja je potrebna za stvaranje nuklearne bombe.

Vemork je bilo jedino mesto na svetu koje je proizvodilo dovoljno teške vode za reakciju fisije. Tim naučnika predvođen hemičarem Leifom Tronstadom izgradio je fabriku ranih 1930-ih kako bi proizvodila amonijak za đubrivo i tešku vodu.

Strateška vrednost Vemorka se promenila čim su Nemci otkrili nuklearnu fisiju 1938. godine. Ovo postrojenje je bilo potrebno Hitleru kako bi pokušao da pobedi saveznike i napravi atomsku bombu.

Tronstad se borio protiv Nemaca, a kada je rat izgubljen, vratio se predavanju na Univerzitetu u Trondhajmu. Međutim, on je u tajnosti planirao da uništi upravo onu fabriku koju je izgradio.

Leif Tronstad (dole levo) Foto: Wikipedia
Leif Tronstad (dole levo) Foto: Wikipedia

Ubrzo se pridružio pokretu otpora i dostavljao je saveznicima informacije o nemačkom interesovanju za Vemork. Nakon godinu dana je znao da fabrika mora biti uništena. Bombardovanje iz vazduha ne bi pomoglo, jer se teška voda proizvodila duboko ispod zemlje. On je morao da je uništi iznutra.

Godine 1941. pobegao je u London, ostavivši ženu i decu u Norveškoj. Počeo je da treira sa grupom norveških komandosa koje su regrutovale norveške specijalne snage i britanske. Tronstad je bio prestar da bi sam učestvovao u operaciji.

Mesecima su trenirali za misiju zvanu „Operacija Ganersajd“.

Tim od devet muškaraca je predvodio 23-godišnji Joakim Roneberg i oni su se padobranima spustili iz aviona u region oko Vemorka u oktobru 1942. godine. Tu su se mesecima krili i skupljali informacije o čuvarima fabrike, oružju i planirali kako da uđu. Živeli su od lova i pili istopljeni sneg.

Ulazak u fabriku nije bio lak zadatak, a jedina opcija im je bila da se popnu uz liticu preko reke koja se nalazi 150 metara niže od fabrike.

Vemork Foto: Wikipedia
Vemork Foto: Wikipedia

Roneberg i njegov tim su rešili da to urade u noći između 27. i 28. februara po ledenoj zimi.

Zahvaljujući Tronstadu znali su kuda mogu da uđu i našli su rupu u zidu u koju su ušli pa se spustili do podruma.

Nemci nisu znali šta se dešava, sve dok nije bilo prekasno. Čuli su eksplozije, ali su prednja vrata bila zaključana i niko nije video ništa sumnjivo. Dok su shvatili šta se desilo, komandosi su već pobegli, a njihova misija je ispunjena. Operacija je praktično uništila šanse Nemačke da napravi atomsku bombu.

Tronstad više nikad nije video svoju porodicu. Poginuo je 1945. godine kada je ispitivao nemačkog zarobljenika u toku operacije oslobođenja Norveške.

Roneberg je poslednji preživeli iz ovog tima komandosa i danas ima 98 godina.

Vemork je pretvoren u muzej i spomenik komandosima i naučniku.

Autor: I.Z.K.

Izvor: BLIC

Vezane vijesti:

Tajni Hitlerov projekat je uspeo! Arijevska rasa postoji, deca iz projekta Lebensborn i dalje su živa!

Krupna nacistička zverka saterana u ćošak: Kako je kapitulirao feldmaršal Paulus

Kako su „Snajper-frau“ sejale strah među nacistima

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: