Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

За злочин у Коњицу пет и по година затвора

Датум објаве: среда, 4 новембра, 2015
Величина слова: A- A+
Логор Мусала у Коњицу
Логор Мусала у Коњицу

Kантонални суд у Мостару осудио jе бивше припаднике такозване Армиjе БиХ Есада Гакића и Раму Жилића на укупну казну од пет и по година затвора због нечовjечног поступања према хрватским и српским цивилима заробљеним у логору “Мусала” у Kоњицу.

Гакић и Жилић су проглашени кривим што су нечовjечно поступали према затвореницима.

Према пресуди, Гакић jе осуђен на годину и по, док jе Жилић добио четири године затвора, преноси Бирн.

Предсjедаваjући Судског виjећа Славко Павловић рекао jе да jе током суђења изнесено више доказа коjи су потврдили да су оптужени Гакић и Жилић извршили кривична дjела за коjе их терети оптужница.

“Свjедоци оптужбе су jасно описали да су виђали оптужене у затвору `Мусала` и да су они носили оружjе. Ми смо се ослонили на исказе оштећених људи и прихватили их као истините”, рекао jе Павловић.

Он jе истакао да jе Драган Kуљанин детаљно описао шта му се дешавало у затвору “Мусала”, наводећи како су га оптужени тукли полициjском палицом, кундаком пушке, ногама и рукама по тиjелу, да би га потом оборили на под, гдjе су га наставили ударати, нарочито по глави и скакати по леђима.

Предсjедаваjући Судског виjећа истакао jе да jе на одмjеравање казне оптуженом Жилићу наjвише утицао исказ заштићеног свjедока коjи jе испричао да га jе оптужени ударао и наносио му тешке повреде гениталиjа.

“Исказ овог свjедока jе оставио утисак jедне истините приче. Свjедок jе чак том приликом плакао и заиста jе била мучна ситуациjа, тако да jе Судско виjеће прихватило његов исказ као истинит. Према томе, на основу свих доказа, закључили смо да jе током овог поступка доказано да су Гакић и Жилић чинили наведене радње са умишљаjем”, рекао jе Павловић.

На ову пресуду постоjи могућност жалбе Врховном суду Федерациjе БиХ.

У оптужници се наводи да су Рамо Жилић и Есад Гакић у своjству припадника такозване Армиjе БиХ нечовjечно поступали са хрватским и српским цивилима коjи су били затворени у просториjама Основне школе “Мусала”, општина Kоњиц, наносећи им велике патње и повреде тjелесног интегритета и повреде личног достоjанства.

 

Извор: srna

 

Везане виjести:

КАПЕЛА У КОЊИЦУ БИЋЕ РЕКОНСТРУИСАНА У СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ

Мостар- Петровићу седам година затвора за убиство српског цивила

Херцеговина

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top