fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KAPELA U KONjICU BIĆE REKONSTRUISANA U SPOMEN-OBILjEŽJE

Kapela posvećena Sv. Vasiliju Tvrdoškom i Ostroškom na pravoslavnom groblju Musala u Konjicu.

Kapela posvećena Sv. Vasiliju Tvrdoškom i Ostroškom na pravoslavnom groblju Musala u Konjicu.


Kapela Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog na pravoslavnom groblju Musala u Konjicu, nakon obnove unutrašnjosti, koja je u toku, biće pretvorena u spomen-obilježje srpskim žrtvama konjičkog kraja stradalim tokom građanskog rata od 1992. do 1995. godine.

Na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske navodi se da će na unutrašnjim zidovima kapele biti uklesana sva imena žrtava rata iz Konjica, Jablanice i Prozora.

Investitor ovog projekta je Udruženje Srba iz Konjica i njihovih potomaka u dijaspori sa sjedištem u Novom Sadu, a nosilac i organizator obnove je Srpska pravoslavna Crkvena opština konjička.

Blagoslov za realizaciju projekta dao je Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, kao i paroh konjički Milan Bužanin koji će u ime Odbora Udruženja voditi projekat.

Projekat obnove kapele i izgradnje spomen-obilježja pripremio je Novo Krtolica, a izvođač radova je preduzeće „Bujice“ iz Konjica.

Planirano je da radovi budu završeni do početka maja, a osveštanje obnovljene kapele i novoizgrađenog spomen-obilježja predviđeno je za 10. maj, kada će, povodom slave hrama i osveštanja kapele Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog i spomen-obilježja svetu arhijerejsku liturgiju, kako je najavljeno, služiti vladika Grigorije.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

PAKAO U LOGORU DRETELj – Jadovno 1941.

BEZGRANIČNA ZLOSTAVLjANjA SRBA U DRETELjU – Jadovno …

PAKAO U KAZAMATU HVO-a – Jadovno 1941.

Diskriminacija srpskih žrtava: Rasim Delić, Atif Dudaković …

Hercegovina – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: