fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Za zločin u Konjicu pet i po godina zatvora

Logor Musala u Konjicu
Logor Musala u Konjicu

Kantonalni sud u Mostaru osudio je bivše pripadnike takozvane Armije BiH Esada Gakića i Ramu Žilića na ukupnu kaznu od pet i po godina zatvora zbog nečovječnog postupanja prema hrvatskim i srpskim civilima zarobljenim u logoru „Musala“ u Konjicu.

Gakić i Žilić su proglašeni krivim što su nečovječno postupali prema zatvorenicima.

Prema presudi, Gakić je osuđen na godinu i po, dok je Žilić dobio četiri godine zatvora, prenosi Birn.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Slavko Pavlović rekao je da je tokom suđenja izneseno više dokaza koji su potvrdili da su optuženi Gakić i Žilić izvršili krivična djela za koje ih tereti optužnica.

„Svjedoci optužbe su jasno opisali da su viđali optužene u zatvoru `Musala` i da su oni nosili oružje. Mi smo se oslonili na iskaze oštećenih ljudi i prihvatili ih kao istinite“, rekao je Pavlović.

On je istakao da je Dragan Kuljanin detaljno opisao šta mu se dešavalo u zatvoru „Musala“, navodeći kako su ga optuženi tukli policijskom palicom, kundakom puške, nogama i rukama po tijelu, da bi ga potom oborili na pod, gdje su ga nastavili udarati, naročito po glavi i skakati po leđima.

Predsjedavajući Sudskog vijeća istakao je da je na odmjeravanje kazne optuženom Žiliću najviše uticao iskaz zaštićenog svjedoka koji je ispričao da ga je optuženi udarao i nanosio mu teške povrede genitalija.

„Iskaz ovog svjedoka je ostavio utisak jedne istinite priče. Svjedok je čak tom prilikom plakao i zaista je bila mučna situacija, tako da je Sudsko vijeće prihvatilo njegov iskaz kao istinit. Prema tome, na osnovu svih dokaza, zaključili smo da je tokom ovog postupka dokazano da su Gakić i Žilić činili navedene radnje sa umišljajem“, rekao je Pavlović.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

U optužnici se navodi da su Ramo Žilić i Esad Gakić u svojstvu pripadnika takozvane Armije BiH nečovječno postupali sa hrvatskim i srpskim civilima koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole „Musala“, opština Konjic, nanoseći im velike patnje i povrede tjelesnog integriteta i povrede ličnog dostojanstva.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

KAPELA U KONjICU BIĆE REKONSTRUISANA U SPOMEN-OBILjEŽJE

Mostar- Petroviću sedam godina zatvora za ubistvo srpskog civila

Hercegovina

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: