fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Za Vikipediju spremni

Desničari „preuzeli” kontrolu nad hrvatskom Vikipedijom, pa se tamo može pročitati da je Ante Pavelić poboljšao status Srba

Ulaz u logor smrti Jasenovac

     „Empirijska” istraživanja hrvatske Vikipedije: u Jasenovcu ubijena 481 osoba

Zagreb – Hrvatska verzija Vikipedije izazvala je pravu dramu tvrdnjama da „NDH nije bila totalitarna država”, kao i da su žrtve u Jasenovcu „pobili partizani”.

Ustaški pokret nije bio svesno desničarski radikalan, rasistički i totalitaran, za pojavu ustaške ikonografije u modernoj Hrvatskoj krivi su masoni, antifašizam je ograničavanje svih osnovnih ljudskih sloboda, partizanskih zločina bilo je triput više nego ustaških, a u Hrvatskoj se redovno organizuju antifašističko-četničke proslave na račun poreskih obveznika, može da se pročita na hrvatskoj verziji Vikipedije, navodi „Jutarnji list”.

List piše da je očigledno da postoje radikalni desničarski orijentisani administratori koji propagiraju takav sadržaj, kao i da neki od saradnika ne uspevaju da proguraju svoju istinu, jer im se zabranjuje uređivanje i blokiraju nalozi.

Nedavno je na „Fejsbuku” otvorena stranica pod nazivom „Razotkrivanje sramotne hr. Vikipedije”, a tu stranicu, koju je pokrenuo jedan od „blokiranih”, podržalo je više od hiljadu korisnika.

„Pokušaćemo da razotkrijemo mračnu stranu hrvatske Vikipedije. To je jedan nacionalistički ostrašćen projekat, koji nudi samo pristrasna gledišta, koji na očigled svih revidira prošlost i baca ljagu na sadašnjost, ali nećemo to samo mirno da posmatramo”, prenosi „Jutarnji” reči tog saradnika.

On tvrdi da su sve njegove izmene članaka o fašizmu i antifašizmu izbrisane, a administratori su ga prozvali vandalom koji uništava Vikipediju i blokirali su mu nalog.

„Ti ljudi citiraju neke desne portale kao relevantan izvor informacija, a kada pišu o ustaškim zločinima, prepisuju podatke iz ideoloških knjiga koje je izdavala ustaška emigracija. O zločinima za vreme NDH gotovo se i ne govori, a i kad se govori, opravdavaju se, a kao izvori se pojavljuju odlomci iz knjige osnivača ustaškog pokreta Mladena Lorkovića”, navodi sagovornik portala.

Da je hrvatska verzija Vikipedije izrazito pristrasna i ultradesničarski intonirana, smatra i hrvatski naučnik Pavle Močilac, koji je zbog toga i prekinuo saradnju.

On kaže da u temama koje se tiču istorije Drugog svetskog rata i NDH dominira revizionistički ton u kojem se opravdavaju i veličaju NDH i fašizam, dok se antifašizam portretira u izuzetno negativnom svetlu.

„To je opasno jer se današnji učenici i studenti rado služe tim podacima za učenje i seminarske radove, misleći da iza toga stoji struka.”

„Jutarnji” konstatuje da članaka o partizanskim zločinima ima tri puta više nego onih o četničkim i ustaškim zločinima zajedno.

„Kako opisati genocid nad Srbima za vreme NDH, o kojoj hrvatska verzija inače obožava da piše romantične epopeje? Jednostavno – preskočiš ga”, navodi list dodajući da prema „sramotnoj hr. Vikipediji u Hrvatskoj Srbi i ne postoje, već su to uglavnom – Vlasi”.

Što se tiče ustaških zločinaca, Ante Pavelić je hrvatski radikalni nacionalistički političar o kojem su razni pesnici pisali pesme, a status Srba u NDH se poboljšao, posebno u urbanim delovima.

Hrvatska Vikipedija navodi i da je Vjekoslav Maks Luburić bio čovek koji se na svoj način posvetio borbi za Hrvatsku, spasao je desetine pravoslavne siročadi, koju je smestio u institucije pod kontrolom ustaške odbrane.

Luburić, koji je tokom rata bio visoki ustaški zvaničnik u Sarajevu i logoru Jasenovac, bio je, u stvari, najobičniji sadista i ubica koji je direktno odgovoran za smrt stotina ljudi, mahom posle stravičnih mučenja.

I na kraju, „logično” – u Jasenovcu je „empirijski” utvrđeno da je stradala 481 osoba, a potom hrvatska Vikipedija zaključuje: „Partizani su fotografisali ljude koje bi sami pobili i navodili da su to žrtve ustaškog režima.”

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Jasenovac najcrnje srpsko stratište! – Jadovno 1941.

Jasenovac – najčuvenija hrvatska „pobeda“ u 20. veku – Jadovno …

Jasenovac: Kućica u (kockastom) cvijeću, trava … – Jadovno 1941.

Hrvati negiraju Jasenovac – Ostalo je još da ga opet otvore …

Jasenovac: pamćenje kao zavjet – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: