Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije nestalih civila i vojnika RS, kaže, za “Novosti”, da je sramota što Institut odmah saopštava da to nisu ljudske kosti, a dok nije ni urađena analiza.

– Imali smo do sada na stotine slučajeva zataškavanja i loših procena Instituta kada su u pitanju srpske žrtve. Čekamo da se urade prava veštačenja pa da budemo sigurni čije su kosti u kasarni. Ona je bila logor za Srbe i na desetine tela Srba koji su ubijeni u logoru nikada nije pronađeno – kaže Mitrović.

On dodaje da je Institut dosledan u svojoj nedoslednosti.

– Nije humano prema porodicama koje traže svoje najmilije da ne odradite posao kako treba i ne utvrdite čije su kosti – kaže Mitrović.

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže, za “Novosti”, da je u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu ubijeno više od 70 srpskih civila, od kojih se za 40 još traga.

– Od 70 ubijenih, ekshumacijom na Kazanima pronađeni su posmrtni ostaci 30 srpskih civila. Raspolažemo podacima da je kroz kasarnu “Viktor Bubanj” u proteklom ratu prošlo više od 5.000 uglavnom srpskih civila i to je bio najveći logor za Srbe na području Federacije BiH. Sada su na mestu najvećeg logora za Srbe smešteni Sud i Tužilaštvo BiH – kaže Dukić.

NALAZ VEŠTAKA

Portparol Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić izjavila je da je tokom ekshumacije u nekadašnjoj kasarni “Viktor Bubanj” veštak sudske medicine na licu mesta utvrdio da pronađene kosti nisu ljudske.

Autor: S. Mišljenović