fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Za dom spremni!“ – plati, pa viči koliko hoćeš!

Nijedno od lica koja uzvikuju ustaški pozdrav „Za dom spremni!“ do sada u Hrvatskoj nije optuženo za podsticanje na mržnju niti je otišlo u zatvor.

Zagreb- Pristalice NDH-a (Foto: Facebook/Igor Premuzic)
Zagreb- Pristalice NDH-a
(Foto: Facebook/Igor Premuzic)

Hrvatski Ustavni sud je, ocjenjujući karakter pozdrava „Za dom spremni!“, 27. januara 2016. godine naveo da je „nesporna činjenica da je navedeni pozdrav, bez obzira na njegov prvobitni hrvatski književni i pjesnički značaj, korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske /NDH/“.

Taj pozdrav se, naveo je Ustavni sud, nalazio na svim službenim dokumentima NDH i iznikao je iz fašizma, utemeljenog i na rasizmu, te simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti.

Ustaški pozdrav predstavlja „manifestaciju rasističke ideologije i potcjenjuje žrtve zločina protiv čovječnosti“, naveo je Ustavni sud Hrvatske.

Iako je mržnja u ovim obrazloženjima eksplicitno istaknuta i dalje se zbog pozdrava „Za dom spremni!“ podnose samo prekršajne prijave koje predviđaju novčane kazne, navode mediji.

Za podsticanje na mržnju propisana je kazna zatvora do tri godine, ali je u Hrvatskoj nije dobio niko.

Prema posljednjem izvještaju policije, prošle godine su zbog ovog krivičnog djela prijavljena 33 lica, od kojih su za 23 prijave odbačene, a protiv osam su podignute optužnice.

Doneseno je i osam presuda, i to osuđujućih, ali uslovnih.

Uskoro se očekuje presuda hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Tompsonu zbog uzvikivanja ustaškog slogana na javnom skupu.

Ovom zagovorniku ustaških znamenja i ideologije splitski sud će, sasvim izvjesno, odrediti novčanu kaznu, kao što se to redovno dešava, procjenjuju mediji.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Biskup Uzunić: „Za dom spremni“ je „dizao moral“ mladićima iz …

Dokumenti potvđuju da je „Za dom spremni!“ – ustaški izum …

Kitarović: „Za dom spremni“ je stari hrvatski pozdrav …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: