fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dokumenti potvđuju da je „Za dom spremni!“ – ustaški izum

„Za dom spremni!“ je autentični izum ustaškog genocidnog režima, a ne „stari hrvatski pozdrav“, pokazuju dokumenti iz doba Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, saveznika Adolfa Hitlera u Drugom svjetskom ratu.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Mada i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović tvrdi da je riječ o „starom hrvatskom pozdravu“, koji je „kompromitovan u NDH“ – još uvijek dostupni dokumenti pokazuju suprotno.

Jure Francetić, jedan od najistaknutijih ustaških koljača, u julu 1941. godine poslao je saopštenje sa uputstvima o „novom narodnom pozdravu“, koji je tridesetih godina prošlog vijeka počeo da koristi ustaški poglavnik Ante Pavelić.

Ustaški ministar, ideolog i književnik Mile Budak, striktna uputstva o korištenju novog pozdrava, izdao je nekoliko mjeseci kasnije, u oktobru 1941. godine.

Te godine, izvještaji ustaških funkcionera prepuni su ogorčenja što narod, čak i u dijelovima Hrvatske u kojima je podrška ustašama bila najčvršća, odbija da prihvati „Za dom spremni!“, navode hrvatski portali.

Zato Budak šalje proglas u kome poziva „drage ustaške junake“ da se svaki dan pozdravljaju tim sloganom.

To uputstvo je objavljeno u propagandom članku u „Hrvatskom braniku“ 1941. godine pod naslovom „Tumačenje ustaškog pozdrava za ustaške junake“.

I britanski istoričari navode niz dokaza da je ustaški režim NDH imao poteškoća u primjeni novog službenog pozdrava, čime se potpuno demantuju današnje priče o „starom hrvatskom pozdravu“.

Postoje čak i neki dokazi da su vlasti NDH prisluškivale telefone i čitale pisma građana kako bi provjerili koristi li se ustaški pozdrav „Za dom spremni!“.

Mijo Bzik, jedan od najbližih Pavelićevih ljudi, nervirao se 1943. godine što se neki ljudi i dalje pozdravljaju sa „Ljubim ruke“, a dnevne novine u NDH su 1944. godine objavile seriju tekstova sa porukom: „U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, postoji samo jedan pozdrav – `Za dom spremni!`“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kitarović: „Za dom spremni“ je stari hrvatski pozdrav …

Istoričari odlučili da je „Za Dom Spremni” ustaški pozdrav …

„Za dom spremni“ – lažna istorija lažnih domoljuba | Jadovno …

Činjenice o kovanici ustaškog režima | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: