Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“Za Dom spremni“ na repertoaru zagrebačkog Lisinskog

Monodrama hrvatskog glumca Božidara Alića, nazvana po ustaškom pozdravu “Za dom spremni”, uvrštena je u redovni repertoar zagrebačke dvorane Vatroslav Lisinski, piše riječki “Novi list”.

Božidar Alić; FOTO: Avaz.ba (Arhiva)
Božidar Alić; FOTO: Avaz.ba (Arhiva)

Glumac Božidar Alić smatra da ne postoji nijedan propis koji bi mogao da zabrani taj pozdrav.

Inače, sponzor njegove monodrame je Centar za podsticanje stvaralaštva hrvatskih branitelja “Gavran” iz Gospića.

Riječki dnevnik Novi list piše da je kontroverzni glumac Alić, koji se u poslednje vreme uglavnom ističe veličanjem NDH i širenjem mržnje, zaista ostvario svoje najave.

“‘Bez lustracije nema Kroatie’ je moje žestoko političko promišljanje ovog pogubnog vremena po moj hrvatski narod. Slobodno možemo reći, najpogubnijeg vremena od 1918, ili preciznije, od 1945. do danas, kada smo svi mi Hrvati na rubu novih blajburških jama – ukoliko jugofašisti, ne dao Bog, ponovno dođu na vlast”, otkrio je Alić.

Objašnjavajući pojam jugofašiste, Alić je rekao da on obuhvata “sve komunističke ubice”, koje ovaj glumac smatra “progoniteljem hrvatskog naroda”, a među njima su, kaže, “i partizanski koljači, samoproglašeni antifaštisti udruženi s komunističkim lobijem u Hrvatskom državnom saboru i s četničkim lobijem u Srpskoj pravoslavnoj crkvi”.

U monodrami će se, u dvorani koja je vlasništvo Grada Zagreba, progovoriti i o Kukuriku koaliciji koju je predvodio bivši premijer Zoran Milanović, a koja je, kako tvrdi Alić, unuštavala hrvatsko sveto trojstvo, kulturu, istoriju i veru.

Za ustaški pozdrav “Za dom spremni” Alić kaže da je to njegov pozdrav, kao i pozdrav njegovih prijatelja i njegove porodice.

“Ne postoji nijedan propis koji bi branio taj pozdrav koji, usput kazano, nikoga ne vređa, ali nas Hrvate okuplja i ispunjava ponosom. Jugofašisti žele zatrti ponos i domoljublje, koje taj pozdrav izražava”, naveo je Alić i tvrdi da je je NDH bila “država sa svojim hrvatskim zakonima i svojim hrvatskim uređenjem i nezavisnija od mnogih drugih država”.

Izvor RTS

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Lično nemam ništa protiv nacionalizma,ako je on odraz pojedinacnog
    i grupnog osećaja za tradiciju,nacionalno i istorijsko nasledje,uz poštovanje različitosti ,ali onda kada se nacionalizam pretvori
    u šovinizam i ksenofobiju,on predstavlja civilizacijsku dekadenciju i sindrom suženog uma.Svo ljudsko iskonsko pravo na život i životni razvoj, takva sizofrena društvena pojava apsolutno obezvredjuje i vodi u propast.Veoma je neobična pojava,da jedan afirmisani umetnik,od koga se očekuje,viši nivoo duhovnosti i kosmopolitizma,zagovara,na osnovu proizvoljnih i kvazi-istorijskih premisa,laznu ugroženost nacije kojoj pripada,gradeci na tome svoj neupitni patriotizam kafanskog tipa.Mislim da je definitivno i nazalost upao u zamku nacizma i survao se u bezdan primitivizma,sa višeg prirodnog položaja svoje uzvišene,prirodjene životne vokacije i provinijencije.Nazalost!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: