Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Za Dan sjećanja na bombardovanje 1941. predstavljena Orfelinova knjiga

Datum objave: četvrtak, 5 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

Originalna knjiga “Goresni plač” Zaharija Orfelina, za koju se mislilo da je uništena u nacističkom bombardovanju Beograda, predstavljena je danas u okviru obilježavanja Dana sjećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije 6. aprila 1941. godine.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević na obilježavanju Dana sjećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije 6. aprila 1941. godine u Beogradu.
Beograd – Vukosavljević – Dan sjećanja
Foto: SRNA

U jesen 2017. godine to djelo, čiji je autor među najznačajnijim Srbima i prosvjetiteljima 18. vijeka, otkupljeno je od bečkog antikvara i od tada je ponovo u NBS.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovao je i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, koji je istakao da su tokom bombardovanja 1941. godine uništene knjige i književno blago, a sami tim i njihovi tadašnji i budući čitaoci.

Vukosavljević je izrazio zadovoljstvo što je književno djelo Orfelina ponovo u posjedu NBS.

“Uspeli smo da bar jednu česticu onog što je bilo uništeno vratimo na mesto gde i pripada”, rekao je on.

Vukosavljević je najavio da će Vlada Srbije i resorno ministarstvo nastaviti da podržavaju rad te nacionalne ustanove kulture.

Zaharije Stefanović Orfelin bio je jedan od najprosvećenijih Srba 18. vijeka i istaknuti srpski pjesnik, istoričar i bakrorezac.

Pisao je udžbenike, radio kao grafer i kaligraf, a zbog uspjeha u slikarstvu sedamdesetih godina 18. vijeka izabran je za člana umjetničke akademije u Beču.

Knjigu “Goresni plač” Orfelin je izdao 1761. godine u Beču u štampariji Dimitrija Teodosija. Tekst je pisan varijantom crkvenoslovenskog jezika koji je blizak ondašnjem ruskom jeziku.

Knjiga govori o sudbini srpskog naroda koji je izgubio svoju državu i rasijao se po okolnim krajevima, a već u 19. vijeku to djelo je predstavljalo pravu bibliotekarsku rijetkost.

Postoje indicije, prema hroničarima, da je tiraž ubrzo poslije štampanja uništen, jer tekst pominje Hazburšku monarhiju i Ugarsku u negativnom kontekstu.

U aprilu 1941. godine, prilikom bombardovanja Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, uništena je zgrada i gotovo sve što se tu, od njenog osnivanja, čuvalo.

Nestalo je oko 1.300 ćirilskih rukopisa, od kojih je oko stotinu rukopisnih knjiga bilo na pergamentu, kao i 200 starih štampanih knjiga i inkunabula.

Uništene su i bogata zbirka mlađih rukopisa, neproučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji i Beogradu, kao i zbirka pisama značajna za politiku, kulturu i književnu istoriju.

Nestala je u plamenu i zbirka starih karata i slika, oko 300.000 časopisa i knjiga, kao i zbirka srpskih i stranih novina.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Godišnjica bombardovanja Beograda

Nepoznato o bombardovanju Narodne biblioteke Srbije: Dan …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top