Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Godišnjica bombardovanja Beograda

Datum objave: subota, 6 aprila, 2013
Veličina slova: A- A+

Beograd obeležava 72. godišnjicu bombardovanja 6. aprila 1941. godine. Centralna komemorativna svečanost biće održana kod spomenika stradalim pilotima u Aprilskom ratu na Zemunskom keju. Polaganje venaca na više lokacija.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/bombardovanje-beograda-1941.jpg

Navršava se 72. godišnjica od nemačkog bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine. Napad, koji je označio početak Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji, počeo je u 6.30 časova bez prethodne objave rata

Centralna komemorativna svečanost održaće se u 12 časova kod spomenika stradalim pilotima u Aprilskom ratu na Zemunskom keju. Uz državne i vojne počasti, svečanost će predvoditi načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Cveće i venaci položeni su kod fontane “Vrelo života”, ispred Palate “Beograd”, kod granitnog krsta u porti Vaznesenjske crkve i kod spomenika stradalima u Karađorđevom parku, u kome se nalazilo veliko sklonište koje je direktno pogođeno i u kome je stradalo više stotina Beograđana.

Kao i svake godine, Narodna biblioteka Srbije obeležava dan kada je bombardovana njena zgrada na Kosančićevom vencu.

Nemački bombarderi su 6. aprila 1941, u četiri navrata, bombama zasuli grad. Gađan je naseljeni deo grada, pogođeni su Učiteljski dom, Kalenić pijaca, železnička stanica, Glavna pošta, zemunski aerodrom. U porti Vaznesenjske crkve i u Karađorđevom parku pobijeno je i ranjeno više stotina civila.

Potpuno je uništeno zdanje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, podignuto 1832. godine. To je jedina nacionalna biblioteka koja je namerno napadnuta i uništena tokom Drugog svetskog rata. Ceo fond od 350.000 knjiga, uključujući i srednjovekovne spise neprocenjive vrednosti, nestao je u požaru.

Grad je pretrpeo neprocenjivu materijalnu štetu. Potpuno je razoreno 714, teže oštećeno 1.888, a delimično oštećeno 6.829 zgrada, među njima i zgrada Starog dvora, čija je kupola srušena.

Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370.000 stanovnika, vodi se 2.274 ljudi, dok neke procene govore o blizu 4.000 stradalih. Braneći nebo nad Beogradom, poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Nemački avioni su tog 6. aprila napali i Kraljevo, a u napadu na Niš, 8. aprila poginulo je oko 600 ljudi. Šestoaprilsko bombardovanje izvedeno je bez prethodne objave rata.

Izvor: SRBIN.INFO / RTS

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top