fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Godišnjica bombardovanja Beograda

Beograd obeležava 72. godišnjicu bombardovanja 6. aprila 1941. godine. Centralna komemorativna svečanost biće održana kod spomenika stradalim pilotima u Aprilskom ratu na Zemunskom keju. Polaganje venaca na više lokacija.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/bombardovanje-beograda-1941.jpg

Navršava se 72. godišnjica od nemačkog bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine. Napad, koji je označio početak Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji, počeo je u 6.30 časova bez prethodne objave rata

Centralna komemorativna svečanost održaće se u 12 časova kod spomenika stradalim pilotima u Aprilskom ratu na Zemunskom keju. Uz državne i vojne počasti, svečanost će predvoditi načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Cveće i venaci položeni su kod fontane “Vrelo života”, ispred Palate “Beograd”, kod granitnog krsta u porti Vaznesenjske crkve i kod spomenika stradalima u Karađorđevom parku, u kome se nalazilo veliko sklonište koje je direktno pogođeno i u kome je stradalo više stotina Beograđana.

Kao i svake godine, Narodna biblioteka Srbije obeležava dan kada je bombardovana njena zgrada na Kosančićevom vencu.

Nemački bombarderi su 6. aprila 1941, u četiri navrata, bombama zasuli grad. Gađan je naseljeni deo grada, pogođeni su Učiteljski dom, Kalenić pijaca, železnička stanica, Glavna pošta, zemunski aerodrom. U porti Vaznesenjske crkve i u Karađorđevom parku pobijeno je i ranjeno više stotina civila.

Potpuno je uništeno zdanje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, podignuto 1832. godine. To je jedina nacionalna biblioteka koja je namerno napadnuta i uništena tokom Drugog svetskog rata. Ceo fond od 350.000 knjiga, uključujući i srednjovekovne spise neprocenjive vrednosti, nestao je u požaru.

Grad je pretrpeo neprocenjivu materijalnu štetu. Potpuno je razoreno 714, teže oštećeno 1.888, a delimično oštećeno 6.829 zgrada, među njima i zgrada Starog dvora, čija je kupola srušena.

Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370.000 stanovnika, vodi se 2.274 ljudi, dok neke procene govore o blizu 4.000 stradalih. Braneći nebo nad Beogradom, poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Nemački avioni su tog 6. aprila napali i Kraljevo, a u napadu na Niš, 8. aprila poginulo je oko 600 ljudi. Šestoaprilsko bombardovanje izvedeno je bez prethodne objave rata.

Izvor: SRBIN.INFO / RTS

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: