fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ЗА ДАН ГРАДА ИЗЛОЖБА „ЖЕНСКА СТРАНА СЛОБОДЕ“

Изложба

Изложба  „Женска страна слободе“

Музеj Сембериjе у Биjељини припремио jе изложбу под називом „Женска страна слободе“ поводом седамдесет година од завршетка Другог свjетског рата и 24. септембра – Дана града.

Изложба ће бити отворена у уторак, 22. септембра, а посjетиоци ће имати прилику да кроз фото-документациjу Музеjа Сембериjе сагледаjу труд генерациjа жена коjе су своjим залагањем унаприjедиле вриjеме у коме су живjеле и властити положаj, али и будућност своjих женских потомака.

Организатори указуjу да су учешћем у антифашистичком и ослободилачком покрету 1941-1945. године жене Југославиjе избориле равноправан статус у друштву, а у поратном периоду наставиле да максимално доприносе обнови и изградњи земље.

Уз помоћ фото-документациjе, публикациjа и текстова раниjих и савремених аутора на тему улоге и мjеста жене у постратном друштву нове Југославиjе, приказани су многи аспекти привредног, друштвеног и политичког живота у коjи су се жене масовно укључиле након 1945. године.

У том периоду жене су први пут организовано, jавно и лично ступиле на jавну сцену.

Уjедно, оваj нови положаj жене био jе jедан од симбола промjена послиjератног друштва.

Седамдесет година од завршетка Другог свjетског рата, без обзира на мањкавости државног система Југославиjе од 1945. до 1990. године, остаjе чињеница да су жене захваљуjући свом активном учешћу у рату освоjиле и оствариле до тада незамислива права у многим областима живота.

Изложба показуjе да jе еманципациjа жена била незаустављив процес чиjи су домети присутни и данас,упркос преовлађуjућем новом/старом таласу конзервативних и патриjархалних схватања о томе коjе jе мjесто и улога жене у приватноj и jавноj сфери.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ВИДЕО – Изложба „Пребиловци“ – Београд 21. маj 2015 …

Басташић: Пропутоваће изложба свиjетом и суочити неуке са пребиловачким болним науком

отворена изложба о страдању у другом свjетском рату

Остала стратишта – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: