fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Хрватска одговорна за злочин у Вариводама

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/varivode-krst1.jpg

Врховни суд Хрватске пресудио – Република Хрватска одговорна за смрт девет српских стараца, ликвидираних на кућном прагу у селу Вариводе, два месеца после акциjе „Олуjа“.

Над цивилима у Вариводама два месеца после акциjе „Олуjа“ извршен jе терористички чин из политичких побуда, са циљем изазивања страха, ужаса и осећаjа личне несигурности грађана, пресудиле су судиjе Врховног суда Хрватске, пише риjечки Нови лист.

 Република Хрватска одговорна jе за убиство деветоро стариjих особа српске националности коjи су у селу Вариводе 28. септембра 1995. године ликвидирани из ватреног оружjа на кућним праговима, одлука jе Суда.

Решење коjим се признаjу жртве и недвосмислено утврђуjе мотив злочина Врховни суд jе донео одлучуjући по жалби Јована Берића на одлуке нижих судова у Книну и Шибенику коjи су одбацили његову тужбу против Хрватске, за накнаду штете због убиства његових родитеља.

„У поступку jе утврђено да су 28. септембра 1995. године у селу Вариводе смртно страдали родитељи тужитеља Радивоjе и Мариjа Берић, на начин да су убиjени из ватреног оружjа у дворишту своjе куће.

У поступку jе утврђено да jе истог дана у истом селу убиjено девет особа, све стариjе особе српске националности, да су убиства извршена у двориштима или кућама убиjених, а у временском раздобљу пошто jе завршена акциjа „Олуjа“, на подручjу бившег УН сектора Југ.

Вариводе | Varivode

У априлу 2010. године поломљен jе крст и однета спомен плоча са обележjа убиjеним српским старцима у Вариводама. Починилац jе убрзо ухваћен и процесуиран.

Исте године, 5. октобра, нови споменик са ћириличним и латиничним натписом „Недужним и мучки убиjеним мештанима Варивода 28. 9. 1995.“ и именима страдалих српских стараца открили су председник Хрватске Иво Јосиповић и саветник председника Србиjе за диjаспору Млађан Ђорђевић.

Стога се у ускладу с изнесеним недвосмислено указуjе, а оцењуjући шири контекст прилика и догађања у коjима jе штетна радња почињена, да jе убиство родитеља тужитеља у конкретноj ситуациjи изазвало код грађана осjећаj страха, ужаса и личне несигурности, па су зато тим чином остварена обележjа терористичког акта“, наводи се у решењу Врховног суда, коjе jе потписао председник судског већа др. Иван Каладић, цитира Нови лист.

У овом случаjу, била jе то порука преосталом српском живљу да напусти домове ако не желе да доживе исту судбину, а онима коjи су избегли да се не враћаjу у Хрватску, констатуjе Нови лист.

Починиоци jедног од наjвећих злочина почињених у Хрватскоj у рату и после рата нису откривени ни после 17 година, а чекаjући правду и правичну одштету породице жртава сада су први пута, и то од наjвишег правосудног тела Републике Хрватске, добиле пресуду у своjу корист, констатуjе лист.

За штету коjа настане услед терористичког акта, наставља се, сходно Закону о одговорности за штету насталу услед терористичких аката, одговара Република Хрватска.

„Из тог разлога у овом предмету постоjи одговорност Републике Хрватске за штету коjу су претрпели тужитељи“, стоjи у решењу Врховног суда коjи jе укинуо пресуде Општинског суда у Книну и Жупаниjског суда у Шибенику и наложио ново суђење за накнаду штете.

У судском решењу Врховног суда, породицама жртава се даjе право на надкнаду штете од Републике Хрватске, без обзира што починиоци злочина нису утврђени, казнено гоњени и проглашени криви, пише на краjу Нови лист, наглашаваjући да су нижи судови, одбиjаjући тужбу, наложили тужиоцу Берићу да плати 54.000 куна (око 7.500 евра) за судске трошкове.

У Вариводама припадници Хрватске воjске убили су Јована Берића, Марка Берића, Милку Берић, Радивоjа Берића, Мариjу Берић, Душана Дукића, Јову Берића, Шпиру Берића и Мирка Покраjца. Сви су имали између 60 и 85 година.

Њихова тела бачена су у масовну гробницу у Книну, а никада ниjе обављена обдукциjа, нису су прикупљени сви докази, нити jе урађено квалитетно балистичко вештачење.

За таj злочин два пута се судило припадницима хрватске воjске Ивану Јаковљевићу, Пери Перковићу, Недjељку Миjићу, Златку Ладовићу, Ивици Петрићу и Николи Раићу, али су сви ослобоени због недостатка доказа.

Извор: РТС

Везане вијести:

Баjићеви приоритети: Вуковар, Сисак, Вариводе и Ново Село Глинско

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: