Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vulin u Zagrebu: Genocid u Jasenovcu su počinile ustaše

Datum objave: petak, 9 septembra, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Ministar u Vladi Srbije Aleksandar Vulin rekao je u Zagrebu da treba govoriti o tome da je genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu, u NDH počinio ustaški pokret.

Ulaz u logor Jasenovac
Ulaz u logor Jasenovac

“To neme veze sa politikom”, rekao je Vulin poslije konferencije koju je otvorio patrijarh vaseljenski Vartolomej u srpskoj pravoslavnij gimnaziji, dodajući da samo istina o Jasenovcu može da pomogne žrtvama i da se takav užas više ne ponovi.

On je istakao da je patrijarhu Vartolomeju sa kojim se susreo i razgovarao u Zagrebu poklonio ikonu svetog novomučenika Vukašina jasenovačkog, koji je simbol stradanja srpskog naroda u Jasenovcu.

“Užas Jasenovca, Jadovna nikada više ne smije da se ponovi”, naglasio je Vulin.

Govoreći o dolasku partijarha Vartolomeja u Zagreb na konferenciju “Novomučenici: perspektiva II”, Vulin je izrazio zadovoljstvo što je taj skup organizovan i što su došli ljudi iz cijelog svijeta.

“Želim da zahvalim njegovoj svetosti patrijarhu vaseljenskom za veliki doprinos i brigu o ranama srpskog naroda, brigu o genocidu koji je izvršen nad Srbima, Jevrejima, Romima na prostoru NDH”, istakao je Vulin.

Medije iz Zagreba je interesovalo i zbog čega je baš ministar za rad prisustvovao današnjem događaju, na šta je Vulin odgovorio da se u okviru njegovog ministarstva vodi računa o očuvanju i njegovanju antifašističkih tradicija srpskog naroda i oslobodilačkih ratova.

“Shodno tome, moj zadatak je da budem baš ovdje i sve što ima veze sa očuvanjem tradicije i sve što ima veze sa potvrdom našeg antifašističkog stava upravo je moj zadatak”, naglasio je Vulin.

On je istakao da je došao da se još jednom pokloni jasenovačkim žrtvama i da svako ko ima tu potrebu treba danas da bude ovdje.

(Tanjug)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Vulin: Hrvatska je daleko od antifašizma | Jadovno 1941.

Vulin: Vikar ustaške vojske teško može da se nada …

Vulin: Rukovodstvo Hrvatske javno izabralo ustašku stranu …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top