Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Vulin u Zagrebu: Genocid u Jasenovcu su počinile ustaše

Datum objave: petak, 9 septembra, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Ministar u Vladi Srbije Aleksandar Vulin rekao je u Zagrebu da treba govoriti o tome da je genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu, u NDH počinio ustaški pokret.

Ulaz u logor Jasenovac
Ulaz u logor Jasenovac

“To neme veze sa politikom”, rekao je Vulin poslije konferencije koju je otvorio patrijarh vaseljenski Vartolomej u srpskoj pravoslavnij gimnaziji, dodajući da samo istina o Jasenovcu može da pomogne žrtvama i da se takav užas više ne ponovi.

On je istakao da je patrijarhu Vartolomeju sa kojim se susreo i razgovarao u Zagrebu poklonio ikonu svetog novomučenika Vukašina jasenovačkog, koji je simbol stradanja srpskog naroda u Jasenovcu.

“Užas Jasenovca, Jadovna nikada više ne smije da se ponovi”, naglasio je Vulin.

Govoreći o dolasku partijarha Vartolomeja u Zagreb na konferenciju “Novomučenici: perspektiva II”, Vulin je izrazio zadovoljstvo što je taj skup organizovan i što su došli ljudi iz cijelog svijeta.

“Želim da zahvalim njegovoj svetosti patrijarhu vaseljenskom za veliki doprinos i brigu o ranama srpskog naroda, brigu o genocidu koji je izvršen nad Srbima, Jevrejima, Romima na prostoru NDH”, istakao je Vulin.

Medije iz Zagreba je interesovalo i zbog čega je baš ministar za rad prisustvovao današnjem događaju, na šta je Vulin odgovorio da se u okviru njegovog ministarstva vodi računa o očuvanju i njegovanju antifašističkih tradicija srpskog naroda i oslobodilačkih ratova.

“Shodno tome, moj zadatak je da budem baš ovdje i sve što ima veze sa očuvanjem tradicije i sve što ima veze sa potvrdom našeg antifašističkog stava upravo je moj zadatak”, naglasio je Vulin.

On je istakao da je došao da se još jednom pokloni jasenovačkim žrtvama i da svako ko ima tu potrebu treba danas da bude ovdje.

(Tanjug)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Vulin: Hrvatska je daleko od antifašizma | Jadovno 1941.

Vulin: Vikar ustaške vojske teško može da se nada …

Vulin: Rukovodstvo Hrvatske javno izabralo ustašku stranu …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top