Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

VULIN SUTRA NA PARASTOSU STRADALIM PODRINjSKIM SRBIMA

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin prisustvovaće sutra parastosu ubijenim i poginulim Srbima srednjeg Podrinja u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu i u ime Vlade Srbije položiti vijenac na Spomen-krstu, saopšteno je iz Vlade.

U saopštenju se podsjeća da je na području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice i Osmaka tokom odbrambeno-otadžbinskog rata stradalo najmanje 2.370 osoba srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo oko 3.500 Srba.

Navedeno je da je tokom ratnih dejstava bez jednog ili oba roditelja ostalo oko 800 djece, a oko 5.400 porodica bez pokretne i nepokretne imovine i da su napadi uglavnom izvođeni na značajne pravoslavne praznike: Božić, Srpsku novu godinu, Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan i Nikoljdan.

U saopštenju je precizirano da je samo od maja do decembra 1992. godine u napadima muslimanskih snaga uništeno i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u Srebrenici, Bratuncu i Skelanima.

“U tom periodu je samo na području Srebrenice napadnuto 21 selo u kojima je ubijeno više od 400 srpskih civila, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac ubijeno je najmanje 560 srpskih civila”, navedeno je u saopštenju.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske snage pod komandom Nasera Orića upale su u više srpskih sela pljačkajući ih i paleći, a u selima Zalazje, Biljača, Sase i Zagoni ubili su i izmasakrirali 69 srpskih civila.

Na ovim prostorima u proteklom ratu pripadnici takozvane Armije BiH izvršili su najveći zločin nad civilnim srpskim stanovništvom, i to u vrijeme kada je Srebrenica bila zaštićena i demilitarizovana zona Organizacije Ujedinjenih nacija, naglašava se u saopštenju.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Vulin: Ustaški defile u Jadovnu bez osude! – Jadovno 1941.

Vikar ustaša – Jadovno 1941.

VULIN: STEPINAC JE BIO USTAŠKI VIKAR

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: